Szent Erzsébet ünnepe

Gábor Bertalan | 20.11.2015

Sok millió búzaszem, egy nemzet

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azzal a nem titkolt hagyományteremtő céllal indította el a Magyarok Kenyere Adományozó Napját, hogy a jövőben Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, minden magyarországi megye és a határon túli magyarok lakta területén élők egy-egy csoportja liszt és kenyér adományban részesüljön abból az őrölt búzából, amelyet az előző nyár folyamán a Kárpát-medence gazdái adtak össze Szent István Király ünnepe kapcsán.

 

2015. november 19.-én Mezőcsáton a lisztadományból a következő szervezetek részesültek:                   

                a Mezőcsáti Humánszolgáltató Központ

                a Mezőcsáti Katolikus Karitász

                a Görögkatolikus Karitász Miskolc

                a Református Szeretetszolgálat

                a Szepsi Római Katolikus Esperesség

 

A liszt ünnepélyes átadásán beszédet mondott Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A liszt egy részét és az ebből készült cipókat a megjelent egyházi személyek ökumenikus szertartás keretében megáldották, amit Taskó László a kamara megyei elnöke és Fodor László a kamara igazgatója adott át az idei választottaknak.

 

A szervezők a szepsi esperességnek 500 kg lisztet adományoztak, amit az illetékesek a Szepsi római katolikus templomban 2015. december 13-án a 16:00 órakor kezdődő az Irgalmasság Évét megnyitó ünnepi szentmisében fognak átadni.

 

Szepsiben a 10 kg liszt-előzetest a helyi Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona templomba járó lakói vették át, a megáldott és megszegett cipók egy-egy karéját pedig a szentmisén megjelent hívek vittek haza, hogy otthon megosztva övéikkel valóra váltsák az adakozók szándékát - sok millió búzaszem, egy nemzet.

 

Ezúton is köszönjük az ÁMK Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek műsorát, a Humánszolgáltató Központ fogyatékosok nappali intézmény gondozottjainak előadását, a mezőcsáti önkormányzat előjárósága és a helyi kistérségi humánszolgáltató központ munkatársainak szolgálatkész szeretetét.

 

Szívből kívánjuk, hogy kísérje Isten bőséges áldása az összetartozást jelképező és megvalósító ötletet és szándékot, hogy amint a sok millió búzaszem egy lisztté lett, úgy legyen eggyé keresztény hitében, erkölcsében, lelkületében, kultúrájában és magatartásában a nemzet határon innen és határon túl.

   

Ma 11.5.2021 van, névnapját unnepli Ferenc, holnap Pongrác.
Gratulálunk!
Hírek
Szent Erzsébet ünnepe
|
Készítette: romkat.sk
|
close