Iskolai viszontlátogatások Szepsiben és Budapesten

Gábor Bertalan | 28.11.2015

Iskolai viszontlátogatások Szepsiben és Budapesten

 

2015. november 25-én Szepsiben az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola igazgatója, Bartal József István és Nagy István, a szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Iskola igazgatója testvériskolai szerződést írt alá a kölcsönös támogatás, segítség és sorsközösség-vállalásról. A dokumentumokat a szentmise ünnepi áldása előtt látták el kézjegyükkel.

 

A szentmisét megelőzően a vendégiskola néhány tanára és lelkivezetője előadást tartott a Tücsök szabadidő központban.

 

Mindkét esemény zenei szolgálatát a kicsernői ifjúsági csoport végezte. A tartalmas programot Vakles Attila, szesztai görög katolikus parókus szervezte, amiért ezúton is hálás köszönetünket fejezzük ki neki és mindazoknak, akik elősegítették a rendezvény sikerét.

 

            2015. november 26.-án Budapesten a Rákóczi Szövetség és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közösen szervezte meg „A felvidéki magyar oktatás” című szakmai tanácskozást, amelyen részt vett Nagy István iskolaigazgató, valamint Vakles Attila és Gábor Bertalan iskolalelkész. A Magyarság Házában megtartott konferencián elsőként Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szólalt fel. Előadásában többek között elmondta, hogy „a nemzetpolitika vonatkozásai lelki, egzisztenciális mélységeket érintenek. A család és az iskola, a gyermek és a szülő számára egyaránt két meghatározó színtere az emberi létezésnek. Amennyiben e két színtéren eltérő, esetleg ütköző nyelvi-kulturális befolyásnak van kitéve az egyén, az egykönnyen identitás- és személyiségválságot idézhet elő. A világos, egyértelmű identitás pedig fontos összetevője a lelki stabilitásnak. Tehát a szülő gyermeke iskolaválasztásával könnyen árthat a gyermeknek és önmagának, a család egészének is, nem beszélve a nemzetiségi közösség egészéről. A magyarságmentés minden esetben ember, gyermek, szülő, családmentés”.

 

Amint arról már hírt adtunk, 2015. október 19. és 20-án a Rákóczi Szövetség jóvoltából az 1956-os események kapcsán a Budapesti Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium diákjainak és tanárainak 25 fős csoportja meglátogatta a Szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Intézményt. Az iskola udvarán közösen emlékeztek meg az 1956-os események hősi áldozatairól és a szabadságharc máig szóló üzenetéről, majd rövid városnézés után szentmisén vettek részt a makranci római katolikus templomban, ahol a szentmise végén Debreczeni Zsolt a budapesti, Nagy István a szepsi intézmény igazgatója a kölcsönös támogatás jeleként testvériskolai egyezményt írt alá az első szent magyar család ereklyéit őrző oltáron.

 

2015. november 26.-án viszontlátogatásra került sor Budapesten, az intézmény felújított részének megáldása kapcsán. A hálaadó szentmisét Erdő Péter, bíboros, Magyarország prímásérseke mutatta be, aki szentbeszédében kiemelte a hit, az erkölcs, a tudomány és az anyanyelv átadásának fontosságát és időszerűségét. Kifejezte örömét, hogy az evangélium ihlette szeretet a család, az iskola és a hazán túl, a határokon átívelve körkörösen terjed ebből az iskolából is. Gratulált a testvériskolai szövetséghez, hogy ezzel is tovább erősödik az együvé tartozás - vallási, kulturális és anyanyelvi szálai.

 

Testvériskolai megállapodás

Ma 24.6.2021 van, névnapját unnepli Iván, holnap Vilmos.
Gratulálunk!
Hírek
Iskolai viszontlátogatások Szepsiben és Budapesten
|
Készítette: romkat.sk
|
close