Legyünk irgalmasok, mint a mennyei Atya…

Gábor Bertalan | 14.12.2015

 

 

Köztudott, hogy a Szentatya, Ferenc pápa 2015. december 8-án a római Szent Péter Bazilika Szentkapuján áthaladva megnyitotta az Irgalmasság Rendkívüli Szentévét. 2015. november 13-án délelőtt Bernard Bober, érsekmetropolita a kassai Árpád-házi Szent Erzsébet székesegyházban hasonlóképpen járt el.

 

A főpásztor döntése alapján, hogy a Rendkívüli Szentév kegyelméből minél többen részesülhessenek, ezért a teljes búcsú elnyerése helyeként 20 más templom egyikeként kijelölte a Szentlélek tiszteletére emelt szepsi plébániatemplomot is. A szűkebb pátriában a Szentév és a Jubileumi Kapu ünnepélyes megnyitásának szentmiséjét a püspöki helynökére, Pásztor Zoltánra, akivel együtt miséztek a környék papjai határon innen és határon túlról.

 

Az oltárszolgálatot a plébánia ministránsai végezték a kassai szeminárium növendékei vezetésével. Orgonált Bányász Emőke kántor. Közreműködött a Vox Columbellae vegyes-kar, Bodnár Attila, karnagy vezetésével. A lelki találkozót megtisztelte jelenlétével: Szesztay Ádámné, a kassai főkonzul neje, Zachariás István, Kassa - megye alelnöke, Vranai Klára, szepsi város hivatalvezetője, Laczkó Mária, Makranc község polgármesterasszonya. Dubinszky Ilona, Liszkai Jolán, Nagy István, iskolaigazgatók, Iván László, a Jövőért Alapítvány képviselője, Antónia Szopková, a Szepsi Szent Erzsébet Idősek Otthona igazgatónője és helyettese, Kuzma Andrea. Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, megyei elnöke vezette küldöttség, akik a szentmise után ünnepélyesen átadták a közösségeinknek ajándékozott 500 kg lisztadományt. Dankó István, a Jubileumi Kapu tervezője és készítője és a sárospataki Szent Erzsébet-rend szerzetes nővérei.

 

A jubileumi kapu ünnepélyes megáldása és a díszszalag ünnepélyes átvágása után a jelenlevők a kiosztott imalapokról elimádkozták a Szentatya, Ferenc pápa jubileumi imáját magyarul és szlovákul. Az ima után elsőnek a helynök, majd a papság és a meghívott vendégek átlépve a jubileumi kapu küszöbét bevonultak a templomba és a kereszt, valamint a Fatimai kegyszoborral az élen az oltárhoz járultak, ahol a helynök megáldotta a Bodollóba készült Isteni Irgalmasság képét, Schultz Megalesz Magdolna ólomüveg alkotását, amely az érsekfőpásztor jelenlétében 2016. január 13-án lesz elhelyezve Bodollón.

 

Az egyháztanács mérlegelve a szükségletet és az adott helyzetet arra a meggyőződés jutott, hogy a liszt egy részét 50 kg-ként tovább lesz ajándékozva a két iskolai étkezdének és a Szent Erzsébet Idősek Otthonának. A fennmaradó részből Karácsonyra egy-egy kenyér süttettetik a Boldog Salkaházi Sára egyházi intézmény családjai asztalára. A karácsonyi kenyerek ünnepélyes átadása 2015. december 22-én lesz a közös bűnbánati szentmise után a szepsi templomban. Süttetik egy óriási karácsonyi kalács is, ami az éjféli szentmise után lesz megáldva, megszegve és megtörve. Ezzel lesz elég téve az adakozók szándékának, hogy amint a sok millió búzaszem egy lisztté lett, úgy legyen Karácsony szent ünnepén eggyé népünk - hitében, erkölcsében, lelkületében, kultúrájában és magatartásában, határon innen és határon túl.

 

Ezúton is köszönet az összetartozást jelképező és megvalósító ötletért és szándékért, ami arra ösztönzi az itt élőket, hogy ők is hasonló képen cselekedjenek. Ádvent napjaiban a Jézus Szíve oltáránál elhelyezett kosárba mindenki, aki akar, elhelyezhet egy kiló szeretet – tartós élelmet, amely Tibor atya vezetésével szét lesz osztva a város valóban rászorulói között. Tisztelettel megköszönünk minden adakozást. Aki ad, ad, aki nem, ad, az nem ad. Az, hogy ki miért rászorult – nem ránk tartozik. Mi legyünk irgalmasok, mint a mennyei Atya…

        

 

FOTÓGALÉRIA itt:

Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
Legyünk irgalmasok, mint a mennyei Atya…
|
Készítette: romkat.sk
|
close