Meggyúlt az ádventi koszorú 4. gyertyája is

Gábor Bertalan | 20.12.2015

 

 

Ádvent negyedik vasárnapján Barbara és Ádám meggyújtották az ádventi koszorú negyedik gyertyáját is, mégpedig a betlehemi lángról, ami a szepsi 12-es számú Bercsényi Miklós cserkészcsapat cserkészei révén jutott el városunkba, mint a szeretet és a béke szimbóluma.

 

1986 óta évről - évre cserkészek indulnak az Úr Jézus születésének helyszínére Betlehembe, hogy az istálló helyén épült templomban, a Születés Bazilikában égő örökmécsestől elhozzák a lángot Bécsbe, ahol minden ország és nemzet cserkészküldöttsége átveheti a lángot. Ezután lámpákban és örökmécsesekben viszik tovább. Kézről-kézre adják, hogy elhozva otthonainkba, Karácsonyig folyamatosan őrizve, loboghasson, világíthasson az ünnepi asztalokon, Jézus Krisztus jelképéként, aki a Világ Világossága.

 

A szervezők a békelánggal az idén tudatosan a népek békés együttélése utáni vágyának akartak nyomatékot adni – mondta az átadáskor Szalontay Zita, cserkésztiszt. A Békeláng arra a békeszózatra emlékeztet, amely az Úr Jézus születésekor a betlehemi pusztán hangzott el: Dicsőség a magasságban Istennek! És a földön békesség a jóakaratú embereknek! - ezért a láng csak Betlehemből érkezhet. A Békeláng minden évben egy jeligét is kap. Ez az idén így hangzik: Béke Veled! – Shalom – Salam.

 

A Betlehemi láng sokatmondó. Megtanít arra, hogy a békét, ugyanúgy ahogy a lángot is, tovább kell adni - embertől emberig. A láng a Karácsony lelkiségét is szimbolizálja. Utat mutat, miként egykor a csillag a pásztoroknak Jézus Krisztus születésekor. Óvni, táplálni kell, hogy ki ne aludjon, ahogy óvni kell a békét és a szeretetet is az emberi szívekben.

 

A láng tehát Isten szeretetének és békéjének üzenetét hordozza, ezért a cserkészek valóban jó szolgálatot tesznek azzal, hogy azt eljuttatják az egyes egyházközségekbe, iskolákba, a közösségekbe, a családokba és minden jóakaratú emberhez, akik vágyják az igazi békét. Most is ezt tették, ezért egyházközség hívő népe készséges szeretettel fogadta a lángot, amit a szentmise után a hívek óvva hazavittek otthonaikba.

 

A gyertyagyújtás kapcsán a cserkésztiszttel együtt kívánjuk minden kedves Olvasónknak és Honlap-követőnknek, hogy a betlehemi láng melege járja át otthonainkat, érintse meg szívünket, hirdesse az irgalom és a béke szükségét családjainkban és közösségeinkben.

 

Adja Isten, hogy az idei karácsony kegyelme nyissa egyre tágabbra mindnyájunk szívszemét - határon innen és határon túl.

  

 

Több fotó itt:

Ma 6.5.2021 van, névnapját unnepli Ivett, holnap Gizella.
Gratulálunk!
Hírek
Meggyúlt az ádventi koszorú 4. gyertyája is
|
Készítette: romkat.sk
|
close