2015 Szentestéjének meghittsége

Gábor Bertalan | 25.12.2015

2015 Szentestéjének meghittsége

 

Egyházközségünkben a Szenteste meghittsége az Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonában kezdődött, ahol a bennlakók és az alkalmazottak délután félháromkor ünnepi szentmise keretében emlékeztek az Istenfia földi születésére. A szentmise kezdetén Rybár Nikolas, negyedéves medikus Bódás János, Ádvent című versével kedveskedett az időseknek. Orgonált és az énekeket Tibor atya vezette, a szentmisénél Schmotzer Péter negyedéves papnövendék asszisztált, valamint Ádám és Barbara.

 

Az után a templomtéren felállított betlehem előtt a Somodi János vezette Dalárda kántált éjféli szentmise a hívekkel egyetemben. Négy nyelven – magyarul, szlovákul, németül és latinul énekelték el a Csöndes éjt.

 

Amint arról már többször beszámoltunk egyházközségünk a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén liszt és kenyér adományban részesült abból az őrölt búzából, amelyet a nyár folyamán a Kárpát-medence gazdái adtak össze Szent István Király ünnepe kapcsán.

 

A liszt egy részét 50 kg-ként tovább ajándékoztuk a két iskolai étkezdének és a Szent Erzsébet Idősek Otthonának. A fennmaradó részből Karácsonyra egy-egy kenyeret süttettünk a Boldog Salkaházi Sára egyházi intézmény családjai asztalára, valamint egy óriáskenyeret, ami az éjféli a szentmise után lett megáldva, megszegve és kiosztva. Ezzel kívántunk eleget tenni az adakozók szándékának, hogy amint a sok millió búzaszem egy lisztté lett, úgy legyen Karácsony szent ünnepén eggyé népünk hitében, erkölcsében, lelkületében, kultúrájában és magatartásában határon innen és határon túl.

 

A szemek csillogása, az emberek kedvessége, az együttlét meghittsége arra engedett következtetni, hogy az ünneplők zöme az idén is megértette az idők jelét: igazi karácsony a szívekben van – ott ahol megszületik, testet ölt a Szeretet, Jézus Krisztus. Áldott Karácsonyt minden kedves Olvasónak.

 

Bódás János: Ádvent

Te szörnyű, vajúdó idő,
ne szülj, ne szülj több rémet,
most már örömmel, békességgel
legyen megáldva méhed.

Szülj halva minden szenvedélyt,
vad átkot, véres harcot,
fojtsd meg a bűnt, mi valaha
öledben megfogamzott.

Elég volt már a gyötrelem,
elég volt már a vérből,
napfényre vágyunk a szorongás
fekete erdejéből.

Szüless meg bennünk, tisztaság,
szüless meg bennünk, béke,
s tedd kezedet a vad világ
lázas ütőerére.

Szüless meg bennünk szeretet
te legszebb lelki virtus,
teremts bennünk új életet,
szüless meg bennünk, Krisztus!

 

Idősek otthona (FOTO)

Éjféli mise (FOTO)

   

Ma 11.5.2021 van, névnapját unnepli Ferenc, holnap Pongrác.
Gratulálunk!
Hírek
2015 Szentestéjének meghittsége
|
Készítette: romkat.sk
|
close