Görög katolikus szentévi zarándoklat

Gábor Bertalan | 7.2.2016

 

2016. 2. 8-án délután három órakor szlovák nyelvű ünnepi vecsernye keretében a görög katolikus hívek lépték át templomunk jubileumi kapuját. Az ünnepi elmélkedő homíliát a helyi római katolikus esperes tartotta, aki közelmúlt liturgikus ünnepének tényéből indította elmélkedését. Február 2-án mindkét egyház Urunk bemutatásának ülte az ünnepét, amelyet a keleti egyház „találkozásnak” is nevez. A találkozás titok, amely előtt le kell borulni.

 

Világunk találkozás-szegény. Titok-szegény. Misztérium-szegény. Hiányzik belőle a mély, Isten - embertalálkozás.

 

A zarándoklat, visszaút-keresés. Istenben újra megtalálni önmagunkat, a másikat és Őt, a mindig irgalmast, aki megtanít irgalmasnak lenni, szóban, tettben és imádságban.

 

Isten nem áldozatot kér tőlünk, de szeretetet, nem égőáldozatot, de Isten-ismeretet. Megismerni Őt, aki Fia által szólt hozzánk, tett értünk, párbeszédet kezdett értünk, velünk és bennünk.

 

Megtörténhet, hogy mi még a másikhoz szólni nem tudunk, tenni érte még kevesebbet, de imádkozni talán - igen. Ez reményt keltő. Aki imádkozik, akiért imádkoznak, akik imádkoznak, találkoznak.

 

2016. február 12-én Havannában a nagy egyházszakadás után, a történelem során először találkozik a római pápa és moszkvai patriarcha. Eddig minden kezdeményezés sikertelen volt, most megvalósul.

 

Imádkozzunk bátran, mert akik imádkoznak, azok előbb - utóbb találkoznak. Az imádság - találkozásra van ítélve, mert a Lélek erősítette szeretetből kiontott vér tanúskodását nem lehet nem észrevenni.

 

A történelem során mindkét egyház tagjai nem keveset szenvedtek. A mártír keresztények tanúságtétele új neve: vér-ökumenizmus. A különféle egyházakhoz tartozó üldözött keresztények vértanúsága hangosan kiált: „Egyek vagyunk! Már létezik az egység, lélekben és vérben!” (Ferenc pápa)

 

 

Olvasmány Ozeás próféta könyvéből - Oz 6, 1-6

 

1„Gyertek, térjünk vissza az Úrhoz, ő tépett meg, ő is gyógyít meg minket; ő vert meg, ő köti be sebeinket. 2Két nap múlva életet ad, harmadnapra feltámaszt, hogy színe előtt éljünk.

 

3Ismerjük meg, törekedjünk megismerni az Urat: biztosan eljön, mint a hajnal, megjön, mint a zápor, mint a tavaszi eső, amely öntözi a földet.”

 

4Mit tegyek veled, Efraim? Mit tegyek veled, Júda? Hűséged, mint a reggeli felhő, és mint a harmat, hamar tovatűnik. 5Ezért ostoroztam őket a próféták által, ezért ölettem meg őket ajkam szózatával, ítéletem elérkezik, mint a világosság. 6Mert nem az áldozat kell nekem, hanem a szeretet, nem az égőáldozat, hanem az Isten ismerete.

     

 

VIDEO itt:

Ma 21.4.2021 van, névnapját unnepli Konrád, holnap Csilla.
Gratulálunk!
Hírek
Görög katolikus szentévi zarándoklat
|
Készítette: romkat.sk
|
close