VOCES énekkar Szepsiben

Gábor Bertalan | 24.4.2016

A VOCES (magyarul - hangok) énekegyüttes 2008 szeptemberében kezdte meg működését, tagjai kassai és Kassa-környéki tapasztalt amatőr énekesből verbuválódtak. Az együttes világi vezetője és házi zeneszerzője BARTKO Zoltán, művészeti vezetője FERENCEI Andrea, aki angolnyelv, ének és zeneszakos tanári diplomát szerzett a prágai Károly Egyetem Tanárképző Karán. 2000 óta a kassai Mária Sándor Magyar Tannyelvű Gimnáziumban és Alapiskolában tanít. Egy szűk tucatnyi ember, pénzt, időt, energiát nem sajnálva lépi át saját árnyékát hónapról hónapra: BARTKO Zoltán, BODNÁR Attila, BODNÁR Ottó, FERENCEI Andrea, GABLYASZ Andrea, HAJAS Méry, JUHÁSZ Jenő, KOVÁCS Gyula, LUKÁCS Katalin, SLIVOVÁ PALLÉR Emőke, SVAJKO BALÁZS Ildikó, PAČUTA Luca, PRISTAŠ Zsuzsanna, VELKEY Mária.

Ők azok, akik néhány évvel ezelőtt úgy érezték, hogy kipróbálják önmagukat egy új együttesben, olyan műveket énekelve, amelyekről a környéken nem igazán tudott senki. Egyszerűen azt is mondhatnánk, csak szebbet, jobbat akartak énekelni, mint addig. Így jött létre a VOCES.

A kórust most Hernán Alcalá venezuelai származású, jelenleg Franciaországban élő karnagy vezette. Énekesi és karvezetési tanulmányait szülőhazájában kezdte, majd később Párizsban folytatta, ahol zenetudomány, karvezetés és magánének szakon szerzett diplomát. Szenvedélye a folyamatos tanulás, így került Nyíregyházára is, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy keze alá. A nyíregyházi mesterkurzusokon találkozott először Ferencei Andreával, aki meghívta Kassára. 2013 óta rendszeresen tart workshop foglalkozásokat a Voces énekegyüttesnek. A Párizsban szerzett énekesi, karvezetői, hangképzési tapasztalatait gyakorlati alkalmazásban osztja meg az énekkarral.

Mindenki saját sorsának kovácsa, mondja a közmondás.  Az énekegyüttes tagjai elmondása szerint, ők is erre törekszenek. A lehető legtöbbet kihozni önmagunkból, hogy a Mindenható, a zene, az egymás és a hallgatóság iránti szeretet és tisztelet nemesedjen. Tudatosan tesznek azért, hogy egyre magasabb színvonalú kórusmuzsikát juttassanak el a környezetükbe és az attól távol élő, a jó zenét kedvelő emberekhez. A zene által kívánják bensőleg formálni az embert. Rábírni arra, hogy irgalmas legyen, mint az Atya.

Ám mivel a zenéről beszélni olyan, mint az építészetről táncolni, ezennel is tisztelettel kérjük a kedves Olvasót, ha ideje és alkalma van, látogassa meg valamelyik koncertjükre, hallgassa meg, hogyan szól a VOCES – akár felvételről is /www.voces.sk/. A fent említetett tények nem kis garanciát adnak arra, hogy nem fognak csalódni. 


FOTÓ galéria itt:

  

Ma 11.5.2021 van, névnapját unnepli Ferenc, holnap Pongrác.
Gratulálunk!
Hírek
VOCES énekkar Szepsiben
|
Készítette: romkat.sk
|
close