Karmel-hegyi Boldogasszony búcsú Barkán

Gábor Bertalan | 18.7.2016

 

 

Július harmadik hétvégéjén a Kelet-felvidéki Gömör megyei Barkán is megtartották a Karmel-hegyi Boldogasszony búcsút.

A hagyomány szerint a búcsújárás Valassik János plébános nevéhez kötődik, aki 1758-ban alapította meg itt a Karmel-hegyi Boldogasszony Társulatot. A skapulárés társulat megszervezéséhez előzetesen megszerezte a budai karmelita perjel engedélyét, amelyet 1759-ben pápai megerősítést követett, XIII. Kelemen pápa a társulat tagjait búcsúkiváltságokban részesítette.

A barkai templom főoltárképe nem csupán egy egyszerű Karmel-hegyi Boldogasszony ábrázolás. A képen -  amelyet a helyi legenda szerint egy Kuchta nevezetű lucskai ember hozott Rómából - az a jelenet látható, amikor Stock Szent Simon remete átveszi a szent vállruhát, skapulárét a Szűzanyától.

A barkai búcsúra minden év július 16-a utáni vasárnapon kerül sor. A hagyomány nem szakadt meg a szocializmus évei alatt sem. A mintegy ötszáz lakosú Felső Csermosnya -völgyi kisközség lélekszáma ilyenkor megháromszorozódik, visszajönnek úgy a faluból elszármazottak - tekintet nélkül a felekezeti hovatartozásra - mint a szűkebb pátria skapuláré társulat tagjai és számos más zarándok is az államhatár mindkét országából.

Az utóbbi években a barkai búcsú kedves találkozóhelyet jelent a szlovákiai és a magyarországi klérus magas rangú tagjai számára is. Az idén Bőjte Csaba ferences atya volt a magyar nyelvű nagymise ünnepi szónoka, aki szentbeszédében többek között a gyermekekben megjelent életadás elfogadására és továbbadására buzdított.

A zarándokok között ott voltak a Szent István Lovagrend tagjai Budapestről és Szesztay Ádám kassai főkonzul is, aki előzőnap este a községháza ünnepi termében megnyitotta a Márton Áron emlékkiállítást.

    

Ma 21.4.2021 van, névnapját unnepli Konrád, holnap Csilla.
Gratulálunk!
Hírek
Karmel-hegyi Boldogasszony búcsú Barkán
|
Készítette: romkat.sk
|
close