Házszentelés a romatelepen

Gábor Bertalan | 15.1.2017

 

 

2017. január 14-én házszentelés volt a bodolló-úti romatelepen. Nem véletlenül.

A szentelmények között jelentős helyet foglalnak el az áldások és a különféle szentelések: almaszentelés, balázsáldás, ételszentelés, gyümölcsszentelés, házszentelés, kenyérszentelés, Szent János áldása (borszentelés). Újabban szokásba jött a modern életvitel ébresztette igények hatására az autók, motorok, sőt nyugaton már a hobbiállatok megáldása is.

Napjainkban a Jézus Krisztusba vetetett hit hiányában egyre jobban terjed a babona, a kuruzslás, az ártás, a rontás, a sátáni gonoszság. Ezért az Egyház a szentháromságú egy Isten nevében vízkeresztkor vizet szentel, azt kérve, hogy Isten hatalma űzze el a gonoszlelkeket, tartsa távol a betegségeket és hordozza magában az isteni kegyelem hatékony erejét. A hívek házában, vagy bármely helyen akármit is érint, vagy meghint ennek a víznek cseppje, az legyen egészen tisztává és minden ártó hatalomtól mentessé. Ne üthessen ott tanyát a gonoszlélek, ne verjen gyökeret a rontás szelleme. Szűnjék meg a belopakodó Sátán minden cselszövése. A víznek hintése által távozzék onnét és szűnjék meg minden titkos kór, ami a ház lakóinak épségét vagy nyugalmát veszélyezteti.

Kétségtelen, hogy a szentelmények esetében keveredhet a babona Isten különleges kegyelmi segítségével. Egy azonban kétségtelenül tagadhatatlan, hogy pl. amikor egy megszállott ember felett elhangzik az ördögűző ima, és megtörténik a szenteltvízzel való hintés, a beteg szemmel láthatóan megnyugszik és szabaddá válik a gonoszság fogságából.

Ezért a szentelmények kegyelmi hatásáról könnyelműen ne ítélkezzünk, de ne is tartsuk varázseszköznek.

Ne felejtsük: A szentelmények az élet bizonyos körülményeit szentelik meg, előkészítik az embereket a szentségek sajátos hatásának befogadására.

A házszentelés is ezt szolgálja: az egyház szolgájának imája és liturgikus cselekedete előkészíti a ház lakóit további kegyelmek hatékony befogadásra.

A szentelés Rybár Roman és Horváth Ottó romaaktivisták segédletével történt. Az áldás után minden család kapott egy kenyeret az OLAJOS PÉKSÉG sütéséből. A kenyerek abból a lisztből készültek, amelyet a Borsod Abaúj Zemplén megye agrárkamara elnökének, Taskó Józsefnek a jóvoltából kapott az egyházközség.

Amint arról már hírt adtunk, néhány évvel ezelőtt a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azzal a nem titkolt hagyományteremtő céllal indította el a Nemzet Kenyere Adományozó Napot, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, minden magyarországi megye és a határon túl élők egy-egy csoportja liszt és kenyér adományban részesüljön abból az őrölt búzából, amelyet a nyár folyamán a Kárpát-medence gazdái adtak össze Szent István Király ünnepe kapcsán. Taskó József, a kamara B-A-Z megye, megyei elnöke 2016. november 20-án, Szendrőn a szepsi esperesi körzetnek 2000.- kg lisztet ajándékozott, amit 2016. december 13-án Bodollón a Fatimai engesztelő imatalálkozó keretében ünnepélyesen át is adott.

 

A szentelés és az ajándékozás ismét kicsi jele akart lenni az összetartozás, a kölcsönös felelősség és a sorsközösség vállalásnak. 

A mellékelt képek a házszentelésről és a hívek megáldásáról készült.

 

FOTÓgaléria itt:

 

Ma 6.5.2021 van, névnapját unnepli Ivett, holnap Gizella.
Gratulálunk!
Hírek
Házszentelés a romatelepen
|
Készítette: romkat.sk
|
close