Erdő Péter, bíboros Szent István - napi ajándékai

Gábor Bertalan | 21.8.2017

 

Bernard Bober kassai érsek-metropolita kérésére, Erdő Péter, bíboros, prímás-érsek, Szent István király ereklyéket ajándékozott a kassai főegyházmegye két Szent István király tiszteletére épült templomának.

 

A Myslovka-i (Miszlóka) anyaegyházhoz tartozó Báska filiális egyházközség templomát az egykori szabad királyi város, Kassa előjárósága építette 1811-ben Szent István király tiszteletére. A község az idén emlékezik a falu első írásos említésének 770 évfordulójára. A hálaadó szentmisét Zdenko Andráš, plébános, a község előjárósága, a lakosok és a hívek nagy örömére Bernard Bober kassai érsek-metropolita végezte, aki a templomban a búcsúi szentmise kezdetén tisztelettel helyezte el a becses ereklyét, amit Martin Uháľ, a Rózsahegyi Katolikus Egyetem docense vett át Esztergomban és hozott el az ünnepségre.

 

Zbudské Dlhé (Izbugya Hosszúmező) jelenlegi templomát gróf Dessewffy Ferenc építette 180 évvel ezelőtt. Felszentelése 1837. augusztus 20-án volt. A jubileum kapcsán Bernard Bober, kassai érsekmetropolita, a plébánia szülöttje, szintén nagy örömmel vitte haza és helyezte el szülőfaluja templomában a bíboros adományozta ereklyét.

 

A szentek összekötnek, mert olyan elévülhetetlen értékeket alkottak, amelyeknek máig tartó üzenetük van – mondta homíliájában többek között az érsekfőpásztor. Szent István király, mint államférfi, családfő, hitvestárs és Mária-tisztelő példát mutat mindenidők keresztényének.

 

Erdő Péter bíboros, Bober érsek meghívására, aki egyben a Katolikus Egyetem nagykancellárja is, Kassán, szeptember 19-én 9 órai kezdettel „Család-pasztoráció az Amoris laetitia fényében” címmel előadást tart a teológia fakultás dísztermében és este 6 órakor főpapi szentmisét mutat be a kassai Béke Királynő plébánia-templomban.

 

   

Ma 21.4.2021 van, névnapját unnepli Konrád, holnap Csilla.
Gratulálunk!
Hírek
Erdő Péter, bíboros Szent István - napi ajándékai
|
Készítette: romkat.sk
|
close