Zarándokút Szent István király nyomában

Gábor Bertalan | 20.10.2017

Amint arról már beszámoltunk Szent István király ereklyéit ajándékozta Erdő Péter bíboros a kassai főegyházmegye két templomának. Az ereklyéket Bernard Bober kassai érsek kérte Báska és Laborcmező Szent István-templomai számára.

A Myslovka-i (Miszlóka) anyaegyházhoz tartozó Báska filiális egyházközség templomát az egykori szabad királyi város, Kassa előjárósága építette 1811-ben Szent István király tiszteletére. A község az idén emlékezik a falu első írásos említésének 770 évfordulójára. A hálaadó szentmisét 2017. augusztus 20-án Zdenko Andráš plébános, a község előjárósága, a lakosok és a hívek nagy örömére Bernard Bober kassai érsek-metropolita végezte, aki a templomban a búcsúi szentmise kezdetén tisztelettel helyezte el az ereklyét, amit Martin Uháľ, a Rózsahegyi Katolikus Egyetem docense vett át Esztergomban és hozott el az ünnepségre.

 

2017. szeptember 18-án és 19-én Zdenko András plébános és Ján Serbin polgármester szervezésében hálaadó zarándokútra indult 55 zarándok, hogy szóban és szívben köszönetet mondjanak a múltban kapott minden ajándékért.

 

Útjuk első állomása Pannonhalma volt, ahol a nagykaposi származású Ondko Henrik osb atya bemutatta a zarándokoknak a szentistváni örökség kezdetét. Délután Esztergomba látogattak, ahol a szentmise után örömmel találkoztak az éppen oda érkező kelet-közép-európai püspökökkel és átadták Erdő Péter bíborosnak a faluközösség ajándékát a Kassai Dómról különös technikával készült képet és elimádkozták szlovákul az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő imát. Másnap Budapesten a Szent István Bazilikában bemutatott szentmise után Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes vendégeiként megtekintették a Parlamentet és pápai himnusz szlovák nyelvű éneklésével tisztelegtek a Szentkorona előtt, imádkozva Európa keresztény gyökereinek erősödéséért, majd a Budavári Nagyboldogasszony templomban köszönetet mondtak, hogy látva-láthatták: a fa a szél kihívásira erős gyökereivel eredményesen tud válaszolni.

 

GB.

 

Üdvözlés (videó)

Ajándékok átadása (videó)

 

Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
Zarándokút Szent István király nyomában
|
Készítette: romkat.sk
|
close