Megemlékezés a temetőn

Gábor Bertalan | 1.11.2017

Mint minden évben Mindenszentek ünnepén, úgy az idén is megemlékeztünk elhunyt szeretteinkről a köztemetőben a 2004. szeptember 15-én újraszentelt temetőkeresztnél.

 

A feltámadt Krisztust jelképező gyertyák imbolygó fényében emlékeztünk rájuk. Az élők és holtak világát – hitünk szerint – a feltámadt Krisztus köti össze. Ő, a világ világossága, aki utat mutat nekünk, a földi élet zarándokútját járóknak az ég, az örökhaza felé, elhunytjaink számára pedig fényeskedik, mint örök világosság.

 

A halottakra való emlékezés, már nemcsak gyász és szomorkodás, hanem bizakodás is, mert átcsillan rajta az örökélet hite, a feltámadás, a viszontlátás, vagyis a teljesség reménye. Ezért valljuk szinte naponta – Hiszem a test feltámadását, hiszem az örök életet. Ma is, ebben a hitben, reményben és szeretetben, emlékeztünk azokra, akik előttünk járták az élet útját, de már béke álmát alusszák.

 

15 szál gyertyát gyújtottunk meg. Minden gyertyaszál egy-egy célcsoportot jelzett. Egyházi előjáróinktól kezdve a meg nem született gyermekekig.

 

Megemlékeztünk az 1830-as évek pestis járványainak áldozatiról, az 1848-49-es események résztvevőiről, az első és a második világháború katonáiról, nem felejtkezve a malenkij robot, a gulág és a holokauszt elhurcoltjairól sem.

 

Ezek a napok mementóul szolgálnak a mindenkori élőknek, mert ahol tisztelik a hősöket, ott hősök születnek, de ahol nem tisztelik a hősöket, ott nem születnek hősök, csak gyávák.

 

Gyáva népnek nincs hazája, sem a földön, sem égben…

 

A Magyar Televízió M1-es csatornája Bartók Csaba tudósító révén élő kapcsolásban tudósított a helyszínről.

 

A képek önmagukért beszélnek. 

 

Hangfelvétel itt:

 

FOTÓgaléria itt:

 

Ma 24.6.2021 van, névnapját unnepli Iván, holnap Vilmos.
Gratulálunk!
Hírek
Megemlékezés a temetőn
|
Készítette: romkat.sk
|
close