A család, mint kicsi egyház az emberiség történetében – kihívások a XXI. században

Gábor Bertalan | 21.3.2018

 

2018. március 20.-án a Művelődési Központ nagytermében Puss Sándor, jezsuita atya tartott előadást a család és a szülői hivatás fontosságáról. Előadásában több kisfilm segítségével mutatta be a különböző függőségek mibenlétét.

A hálás hallgatóság örömmel venné a találkozások folytatását, ami remélhetőleg a közeljövőben megvalósul. Értesítjük az érdeklődőket. 

Az egyház egy lelki család és a család pedig egy kicsi egyház (LG 9) - olvasható a II. vatikáni zsinat, a Nemzetek világossága című dokumentumában.

A keresztény közösségek azok háza, akik hisznek Jézusban, mint az emberek közötti testvériség forrásában. Az egyház a népek között járja a történelem útját: a férfiak és a nők, az apák és az anyák, a fiak és a lányok élettörténetében. Ezek azok a történetek, amelyek számítanak, fontosak az Úr szemében.

A világi hatalom nagy eseményeit a történelemkönyvekbe írják és ott is maradnak. Az emberi szeretet története közvetlenül az Isten szívébe íródik; ez a történet megmarad mindörökké. Az élet igazi helye, a családban kezdődik. Ezért valljuk, hogy a család a történelembe való beavatásunk helyettesíthetetlen és kitörölhetetlen helye. A teljes életbe való beavatásnak a helye, amely Isten színelátásába, az örökkévalóságba torkollik, de már itt a földön a családban elkezdődik! Éppen ezért olyan nagyon fontos a család.

Maga az Isten Fia is az emberi történelmet ezen az úton tanulta meg és járta végig. Ő is egy családba született és ott „tanulta meg ezt a világot”: a házat, a műhelyt és a jelentéktelennek tűnő kicsi falucskát. Harminc éven át ebben a tapasztalatban tette magáévá az emberi állapotot. Itt ébred tudatára az Atyával való közösségére és küldetésének mibenlétére. Amikor pedig elhagyta Názáretet és elkezdődött a nyilvános élete, Jézus ismét egy közösséget alakított ki maga körül, egy „gyülekezetet”, vagyis emberekből összehívott csoportot – az apostolok testületét, közösségét, ami az „egyház” szó ősi jelentése.

Adja Isten, hogy egyre többen akarjuk szemlélni Jézust és kapcsolatainak jeleit, hogy iskolaközösségünk családjai révén erősödjék az egyház, népünk és társadalmunk.

 

FOTÓgaléria itt:

Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
A család, mint kicsi egyház az emberiség történetében – kihívások a XXI. században
|
Készítette: romkat.sk
|