Ferenc pápa a pokolról

Gábor Bertalan | 6.4.2018

2018. április 5. csütörtök 16:30

Nagyhéten szerte a világban, így hazánkban is bejárta a sajtót a hír, hogy egy olasz napilapban megjelent írás azt állítja, a pápa nem hisz a pokol létezésében. Habár a Vatikán még aznap közleményben cáfolta az állítást, utánajártunk, valójában mit is mondott korábban a Szentatya a pokolról.

Az olasz napilap által a pápa szájába adott kijelentés története a következő:

Eugenio Scalfari, a La Repubblica olasz napilap (nem hívő) alapítója jó barátságban van Ferenc pápával. Évente egyszer felkeresi egy baráti beszélgetésre, de időnként telefonon is érdeklődnek egymásról. Most is az történt, mint korábban: elment a pápához egy baráti beszélgetésre. Később ezt úgy adta elő (a március 29-i lapszámban), hogy interjút készített Ferenc pápával, és idézőjelben közölte is a pápa állítólagos mondatait. A Szentszék szóvivője viszont még aznap hivatalosan közölte, hogy interjú készítésére nem került sor, és amit idézőjelben közöl az újság a pápától, az mind úgy kezelendő mint az újságíró későbbi saját, szabad rekonstrukciója, és egyik mondat sem tulajdonítható a pápának.

* * *

Egy római plébánián tett lelkipásztori látogatás alkalmával (Róma, Parrochia Santa Maria Madre del Redentore a Tor Bella Monaca, 2015. márc. 8.), a fiatalokkal történt találkozáson a következő hangzott el:

Két cserkészlány intézett kérdést a Szentatyához: „Ez egy kérdés, amit mind a ketten intézünk hozzád, és már hosszú ideje foglalkoztat minket, de végül is szeretnénk rá választ kapni. Ha Isten mindenkinek megbocsát, akkor hogyan létezhet a pokol?”

Ferenc pápa így válaszolt: „Először is ez a nagyon fontos kérdés – amit te, egy szép cserkészlány tettél fel, szép kislány szép kérdést tett fel –, bizony nehéz. De most én is felteszek egy kérdést: Isten mindent megbocsát, ugye? ( Válasz: Igen! Mindent megbocsát!) Mert Ő jó… jóságos, ugye? (Igen! Ő nagyon jó!) De tudjátok, hogy volt egy angyal, aki nagyon gőgös, nagyon kevély volt, és nagyon okos (intelligens). Ő irigykedett Istenre. Isten helyét akarta elfoglalni, Isten akart lenni. Isten meg akart neki bocsátani, de ő azt mondta: »Nincs szükségem megbocsátásra, én elég vagyok önmagamnak!« Ez a pokol: azt mondani Istennek, hogy »törődj a magad dolgával, én elintézem a dolgot egymagam«. A pokolba nem küldenek téged: te magad mégy oda, mivel te ezt választottad. A pokol annyit jelent, hogy el akarok távolodni Istentől, mert nem kell nekem az Isten szeretete. Ez a pokol. Érted? Ez egy kis teológia… könnyű megmagyarázni, de ez van. Az ördög a pokolban van, mivel ő ezt akarta: nem akart kapcsolatot Istennel. De ha te vagy… Gondolj csak egy bűnösre: ha te lennél egy remegő bűnös, a világ minden bűnével terhelten; és akkor téged halálra ítélnének, és te ott állsz, halálra készen, és fölnézel a mennybe és azt mondod: »Uram…!« Hová mégy, az égbe vagy a pokolba? Talán…. (Az égbe!) Az égbe mégy, mivel volt ott egy más valaki, aki gonosztevő volt. Keresztre lett feszítve Jézus mellett. És akkor egyike a két gonosztevőnek (latornak) megsértette Jézust. Ez nem hitt Jézusban, elviselte a szenvedéseket egészen haláláig. De egy bizonyos ponton valami megmozdult benne és mondta: »Uram, légy irgalmas hozzám!« És mit mondott Jézus? Emlékszel, mit mondott? »Ma, ma este velem leszel a paradicsomban.« Miért? Mert azt mondta »emlékezzél«, »tekints rám«. Egyedül csak az megy a pokolba, aki azt mondja Istennek: »Nincs szükségem rád, én mindent elintézek egyedül«, amint azt az ördög tette, aki az egyetlen, akiről biztosan tudjuk, hogy a pokolban van. Világos tehát a dolog? Köszönöm a kérdést, úgy látszik, hogy te egy teológa vagy!”

(Fordította: Miklósházy Attila SJ)

* * *

Amikor Ferenc pápa 2014-ben Rómában a maffia áldozataival találkozott és imádkozott velük (Róma, VII. Gergelyről nevezett plébánia, 2014. március 21.) homíliájában határozottan figyelmeztette az olasz bűnszervezet tagjait:

„Úgy érzem, nem tudom mondandómat úgy lezárni, hogy ne szóljak azokhoz is, akik most nagyon nincsenek jelen, a jelen nem lévő főszereplőkhöz: a maffia férfi és nő tagjaihoz. Kérlek titeket, változtassatok életviteleteken, térjetek meg, álljatok le, hagyjatok fel a gonoszsággal! Mi imádkozunk értetek. Térjetek meg, térden állva kérem; saját javatok érdekében! Ez az életmód, amelyet most folytattok, nem ad nektek megelégedettséget, nem tölt el örömmel, nem tesz boldoggá. A hatalom, a pénz, amelyhez mindenféle mocskos ügylettel, számtalan bűncselekményekkel jutottatok, vérrel szennyezett pénz, vér áztatta hatalom, amelyet nem vihettek magatokkal a másik életbe. Térjetek meg, még van idő; hogy ne kerüljetek a pokolba. A pokol vár benneteket, ha ezt az utat folytatjátok. Nektek is volt apátok és anyátok: gondoljatok rájuk! Sírjatok egy kicsit, és térjetek meg!”

(Fordította: Tőzsér Endre SP)

* * *

Legutóbb pedig a 2016 nagyböjtjére írt üzenetében említette a pápa a poklot:

„De mindvégig fennmarad annak veszélye, hogy a Krisztustól történő mind nagyobb elzárkózás miatt, aki a szegényeken keresztül tovább kopogtat szívük ajtaján, a gőgösök, a hatalmasok és a gazdagok végül önmagukat ítélik arra, hogy alámerülnek a magány örök örvényébe, amely a pokol. Emiatt kell értük és mindnyájunkért elismételni újra Ábrahám szívből jövő szavait: »Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak« (Lk 16,29). Ez a cselekvő odafigyelés a legjobb módja annak, hogy felkészüljünk a már feltámadt Vőlegény halál és bűn fölötti végleges győzelmének megünneplésére, aki szeretné megtisztítani Jegyesét, miközben jövetelére vár.”

 

Magyar Kurír

Ma 21.6.2021 van, névnapját unnepli Alajos, holnap Paulina.
Gratulálunk!
Hírek
Ferenc pápa a pokolról
|
Készítette: romkat.sk
|