Boldog Salkaházi Sára emléknap

Gábor Bertalan | 11.5.2018

 

Salkaházi Sára 1899. május 11-én született Kassán. Eredeti nevén: Schalkház Sarolta Klotild. 1929-ben Budapesten belépett a Szociális Testvérek Társaságába, ahol fogadalmakkal, teljesen Istennek szentelte életét. Fogadalmi mottója: „Alleluia! Ecce ego, mitte me!”Alleluja – Íme, itt vagyok, engem küldj” Krisztus iránti szenvedélyes szeretete fejeződött ki nagylelkű apostoli buzgóságában. Sokirányú szociális, mozgalmi és írói tevékenységet folytatott. Részt vesz az üldözöttek mentésében a II. világháború idején. 1943-ban tudatosan felajánlotta életét a Társaságért, különösen a gyengékért, a betegekért, azon esetre, ha egyházüldözés, a Társaság és a testvérek üldözése következne be. 1944. december 27-én elhurcolták és menekültjeivel együtt a Dunába lőtték.

A Szociális Testvérek Társaságának a tagjaként, közel száz magyarországi zsidó megmentője volt a nyilas rémuralom idején. Vértanú. Boldoggá avatási eljárását a Szociális Testvérek Társasága 1996 végén kezdeményezte. Lefolytatását a Szentszék 1997 januárjában engedélyezte. Boldoggá avatási dekrétumát XVI. Benedek pápa 2006. április 28-án írta alá, ünnepélyes kihirdetésére pedig 2006. szeptember 17-én került sor a budapesti Szent István-bazilika előtti téren.

A Szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont 2015. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit – óvodai, alapiskolai és gimnáziumi részleggel. A közeljövőben kihelyezett főiskolai oktatás is indul.

A liturgikusnap kapcsán ünnepi igeliturgia volt a plébániatemplomban, az osztályokban emlékbeszélgetések, majd ünnepi ballagás.

Az igeliturgiában iskolai énekkar és az elsőáldozó gyerekek énekeltek, majd többek között azért imádkoztak, hogy Sára testvér közbenjárása segítse az iskola mihamarabbi felépítését és mindig legyen benne megfelelő számú népéért, hitéért és az evangélium értékekért elkötelezett diák és tanár.

Adja Isten, hogy az idők jelét felismerve - Sára testvér példájára - mindnyájan hatékonyan hirdessük a szegényeknek az üdvösséget, a raboknak a szabadulást, a szomorúaknak a vigasztalást. Legyen bátorságunk villámhárítókká lenni kicsiben és nagyban.

 

Fotógaléria itt:

 

Videó itt:

 

 

 

Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
Boldog Salkaházi Sára emléknap
|
Készítette: romkat.sk
|
close