IV. Károly magyar király és osztrák császár ereklyéi Jászóvárott

Gábor Bertalan | 22.5.2018

 

 

2018. május 21-én ünnepi szentmisében helyezték el a Jászóvári Premontrei Apátsági templomban IV. Károly csontereklyéjét.

 

A szentmise főcelebránsa Ambroz Martin Štrbák. O.Praem, jászóvári apát volt, akivel együtt miséztek a rend és a környék papjai. A csontereklyét a Szent György lovagrend és a Károly császár imaligájának tagjai kíséretében a kései leszármazott Habsburg Lotaringiai Ildikó vitte az oltárhoz.

 

Szentbeszédében az apát örömét fejezte ki, hogy Szlovákiában a hívek Pozsony és Pöstyén után immár Jászón is tiszteletüket fejezhetik ki a volt osztrák császár és magyar király ereklyéi előtt. Arra is a bátorította a lelkes résztvevőket, hogy bizalommal kérjék a nemes hitvalló közbenjárását, aki különösen is érti a megalázottak helyzetét. Jóleső érzéssel számolt be arról is, hogy a boldogemlékű Takács Menyhért apát mellkeresztje, amelyet Budapesten Károly király koronázási ünnepségén viselt, egyik rendtagjuknak az un. barbár éjszakán sikerült megmentenie és a rend újraindítása után az új apát, Bartal Károly Tamás atya utódaként, most ő viselhet. 

 

A szentmise a császári, a magyar és a szlovák nép himnuszával zárult.

Ma 16.4.2021 van, névnapját unnepli Csongor, holnap Rudolf.
Gratulálunk!
Hírek
IV. Károly magyar király és osztrák császár ereklyéi Jászóvárott
|
Készítette: romkat.sk
|
close