Megemlékezés a temetőn

Gábor Bertalan | 1.11.2018

 

Mint minden évben Mindenszentek ünnepén, úgy az idén is megemlékeztünk elhunyt szeretteinkről a köztemetőben a 2004. szeptember 15-én újraszentelt temetőkeresztnél.

 

A feltámadt Krisztust jelképező gyertyák imbolygó fényében emlékeztünk rájuk. Az élők és holtak világát – hitünk szerint – a feltámadt Krisztus köti össze. Ő, a világ világossága, aki utat mutat nekünk, a földi élet zarándokútját járóknak az ég, az örökhaza felé, elhunytjaink számára pedig fényeskedik, mint örök világosság.

 

Ismét 15 szál gyertyát gyújtottunk meg. Minden gyertyaszál egy-egy célcsoportot jelzett. Egyházi előjáróinktól kezdve a meg nem született gyermekekig.

 

Megemlékeztünk az 1830-as évek pestis járványainak áldozatiról, az 1848-49-es események résztvevőiről, az első és a második világháború katonáiról, nem felejtkezve a malenkij robot, a gulág és a holokauszt elhurcoltjairól sem.

 

Ezek a napok mementóul szolgálnak a mindenkori élőknek, mert ahol tisztelik a hősöket, ott hősök születnek, de ahol nem tisztelik a hősöket, ott nem születnek hősök, csak gyávák.

 

...A kárpitos az apjára emlékezik, aki azt mondotta neki: Jertek majd ki a síromhoz világítani, nem azért, hogy engem lássatok, vagy én lássak valamit, mivel a föld betömi a szemem, hanem hogy a saját arcotokra hulljon a gyertya világa. Ezt olyan szépen mondotta a kárpitos apja, hogy csak bólintani lehet rá. A leszerelt főhadnagy az iránt érdeklődik: vajon a világításon való részvételem miatt nem csapnak-e el az állásomból. A kerekes arra kér: magyarázzam meg, mi a kormányzat álláspontja azzal kapcsolatban, hogy itt összegyülekeztünk. Válaszként az éjjeliőr szenvedéllyel hangoztatja, hogy „ez így tisztességes”! Mi is meghalunk egyszer, és jólesik majd, ha meglátogatnak a maradékaink. Rongy ember, aki nem tiszteli az elődeit és a halottait. Nemcsak a sajátjait, a másokéit is. Ha egy városi gyászmenetben meg akarod tudni, kik a parasztok vagy paraszti származásúak: számold meg a levett kalapokat… (Sütő András – Anyám könnyű álmot ígér)

 

Gyáva népnek nincs hazája, sem a földön, sem égben…

 

A képek önmagukért beszélnek. 

 

FOTÓgaléria

Ma 24.6.2021 van, névnapját unnepli Iván, holnap Vilmos.
Gratulálunk!
Hírek
Megemlékezés a temetőn
|
Készítette: romkat.sk
|