Légy jó mindhalálig a Kassai Thália Színházban

Gábor Bertalan | 5.11.2018

A minap drótpostán levelet kaptam Képes Lóránttól, akit a Mária Rádió hallgatói /is/ jól ismernek. Rendszeresen bekapcsolódik a rádiós rózsafüzér-imádságba. Gyakran látható Restén oltárszolgálat közben a szentmiséken, és alkalomadtán el-eljárogat Bodollóra is a Fatimai engesztelő imatalálkozóra. Innen ered a barátságunk.

Lóri, meghívó levelében színielőadásra invitált Kassára, ahol 2018. november 4-én a Thália Színházban Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig örök érvényű történetéből egy musical került bemutatásra a tiszta lélekről.

Kocsák Tibor fülbemászó dalai és Miklós Tibor dalszövegei segítségével újból megelevenedett a közismert történet. Az előadásban ismét kiderült, hogy mi történik egy nyíltszívű, becsületes fiúval, aki belekóstol az élet kis és nagy hazugságaiba, aki nem tudja elviselni az igazságtalanságot és naivan hisz a becsület erejében.

 

Az árulásról, a képmutatásról, a gyengeségről, a lelki erőről, az emberi kapcsolatok törékenységéről és gyarlóságáról szóló példázat – hol meghatóan, hol iróniával, hol kritikusan, hol megértően, hol viccesen, hol megrendítőn, hol énekelve, hol táncolva, hol esendően, hol bölcsen, de mindig a nézővel játékosan összekacsintva – folyt a nagyszerű előadás.

Nyilas Misit Képes Lóránt és Antal Márk alakítják, az igazgató szerepében Dudás Péter látható, Valkay földrajztanárt Nádasdi Péter kelti életre. A koreográfiát Gyenes Ildikó jegyezte, az előadást Dudás Péter rendezte. A musicalben máig híres dalokat hallhattunk, mint a Pogi, A Tízperc, A szívek melegében és Az élet szép.

Köszönjük, köszönöm a szép előadást s főleg cseperedő és nagyra nőtt színművészeink hozzáállását és készségét. 

Csak kívánni lehet, hogy legyen sok fiatal, aki példaképül szolgál kortársaiknak. Legyenek, mert manapság sok kortársuk gyakran úgy érzi, hogy övé az egész világ és ez mindig így lesz. De ez nem igaz, mert mindnyájunk életében eljön a pillanat, amikor rájövünk, kell egy nyelv, egy otthon, ahol az ember az övéi között, szeretetben, biztonságban élheti életét. Kell egy hely, ahová visszatérhetünk, ahol az élet nem hullik a semmibe.

Köszönöm, köszönjük, hogy az előadás alatt sokszor éreztük, hogy most mi következünk, a mi nemzedékünk, itt és most, népünknek, hazánknak, egyházunknak ránk van szüksége.

Köszönöm, ha együtt kulcsoljuk kezünket imára azért, hogy amikor majd gyermekeink, unokáink és dédunokáink rádöbbenek a haza, az egyház, a nemzet szükségére, akkor tettrekészségünk gyümölcseként legyen még haza, egyház és nemzet.

Gábor Bertalan 

 


Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
Légy jó mindhalálig a Kassai Thália Színházban
|
Készítette: romkat.sk
|
close