„Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak…” (Zsolt 126,1)

Gábor Bertalan | 7.11.2018

 

 

A beruházásért felelős Jövőért Alapítvány kuratóriuma szervezésében, Bartók Csaba elnök és Iván László, ügyvezető elnök meghívására Szepsiben 2018. november 7-én megáldásra került a Magyar Kormány segítségével épülő magyar egyházi iskolaközpont építkezési telke és ünnepélyes elhelyezés nyert a megáldott időkapszula.

 

Az ünnepségen megjelent: Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Haraszti Attila - Magyarország kassai főkonzulja, Czimbalmosné Molnár Éva – a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság felvidéki főosztályvezetője, Csányi Norbert – a Nemzetpolitikai Kapcsolattartási Főosztály, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága területi referense, Ács László, Bartha Dezső, Puskás Géza – a kivitelezők képviseletében.

 

Megjelentek továbbá a helyi önkormányzat és az egyháztanács képviselői, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tantestülete, élén Nagy István, igazgatóval, diákok és növendékek, valamint szülők, nagyszülők, iskolabarátokat és sok jóakaratú ember, akik szívügyüknek tekintik az iskolaközpont jövőjét, amit a már működő egyházi iskola diákjai éneklésükkel és szavalatukkal egyértelműen bizonyítottak. Az iskolazászló mellett látható volt a makranci filiális templom féltve őrzött kincse, az első szent magyar család: Szent István Király, Boldog Gizella és Szent Imre csontereklyéi. Észbe idézve és szívbe vésve Boldog II. János Pál pápa 2000-ben mondott figyelmeztetető szavait: „Ne felejtsétek – történelmetek egy szent királlyal, sőt egy szent családdal kezdődik”.

 

A polgári beszédek után következett a liturgikus rész, amelyet Molnár Árpád, a helyi református gyülekezet lelkipásztora, Vakles Attila, szesztai görögkatolikus parókus és Gábor Bertalan, szepsi esperes – plébános végzett.

 

A szűkebb pátria kisvárosában 2015, szeptember 1-jén nyílt meg a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, ami jelenleg három helyen albérletben működik. Most, végre elérkezett az a nap, amikor ünnepélyes megáldásra került az épülő iskola telke. Ajándék és feladat. Egyik sem kicsi.

 

Egy-egy iskolaalapítás szükségessége szerte a nagyvilágban jól ismert. Köszönet mindazoknak, akik megértették az idők jelét, úgy Magyarországon, mint Szepsiben és környékén. A névsor hosszú. Isten a tudója. Ő tudja, hogy a régióban ki milyen mértékben, milyen szándékkal és milyen elvárással állt a keresztény hit, az anyanyelv, a kultúra megmentése mellé. Isten a tudója és jutalmazója. Ő senkinek sem marad adósa, sem a jóért, sem a tudatos rosszért. Még nagyon az út elején vagyunk – mondhatnánk, de – hála Istennek - már látjuk a végét, amelynek elérése nem lesz könnyű, de lám, célba jutunk, ha továbbra is kitartóan Istenbe és egymásba kapaszkodunk.

 

80 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan – 1938 őszén meglátogatta a várost Salkaházi Sára, szociális testvér, aki Kassára tartva egy éjszakát a római katolikus plébánián töltött. Ma ismét befogadtuk. Emlékét az itt élők nem hagyják elveszni. Őrizni akarják hitvallását, szociális érzékenységét, népéhez való ragaszkodását, sorsközösségét a szenvedőkkel és a bajbajutottakkal. Szeretnék, ha az épülő iskola, őrző fészke és röptetője lenne Sára testvér nemes lelkiségének.  

 

Rohanó, olykor céltalanul sodródó világunkban az egyházi iskola indítása egy kis csoda. Örülünk és csodálkozunk, hogy bár itt-ott találkoztunk kerékkötőkkel, bizonytalanokkal, elbizonytalanítókkal is, de sokkal többen voltak és vannak azok, akik Istenben bízva és egymásba kapaszkodva - határon innen és határon túl - készeknek mutatkoztak arra, hogy együtt zarándokolva, Isten továbbra is csodát tegyen, hogy csodálkozhassunk. Az identitás, az önazonosság ugyanis nem a múlttól függ. Nem az adja, amik voltunk, hanem amit remélünk. Az igazi kérdés sohasem az, hogy „kik voltunk?”, hanem az, hogy „mit remélünk?”. A céltalan ember – bolyongó, kóbor. Sodródik. A cél felé tartó ember – zarándok, aki mélységes tudatában van annak, hogy „Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak…” (Zsolt 126,1)

 

FOTÓgaléria itt:

Ma 16.4.2021 van, névnapját unnepli Csongor, holnap Rudolf.
Gratulálunk!
Hírek
„Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak…” (Zsolt 126,1)
|
Készítette: romkat.sk
|
close