Ökumenikus istentiszteletek – 2019

Gábor Bertalan | 25.1.2019

 

Az idén, a keresztények egységéért január 23.-án a református, január 24.-én a katolikus templomban imádkoztunk, ahol Mihályi Molnár László, az egyháztanács főkurátora köszöntötte az egybegyűlteket. Megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel üdvözölte az egyházközségek lelkipásztorait – nagytiszteletű Molnár Árpádot, a szepsi református gyülekezet lelkipásztorát, főtisztelendő Hornyák Péter, nyugalmazott görögkatolikus parókust, tiszteletbeli esperest, Karch Krisztiánt, szepsi káplán atyát, Ferencz Attila, hitoktatót, és Gábor Bertalan, szepsi esperes-plébánost, a presbitereket, az egyházközségek egyháztanácsának tagjait és minden jóakaratú embert, akinek fontos volt a keresztények egysége.

Köszöntőjében többek között Ferenc pápát idézte, aki január 18-án, Rómában a Szent Pál-bazilikában két másik egyházi vezetővel közösen esti dicséretet vezetett. A katolikus egyházfő ezt mondta: Az istentisztelet, olyan ünnep, amely mindenkit magában foglal. Olyan közös ünnep, amelyen a kapott ajándékokat hozzáférhetővé tesszük másoknak is és megosztjuk azokat másokkal. Ahhoz, hogy megtegyük az első lépéseket az egység ígéretföldje felé, mindenekelőtt alázatosan el kell ismernünk, hogy az áldások, amelyeket az Úrtól kaptunk, nem jogból kifolyólag, hanem ajándékból a mienk. Minden ajándékot azért kaptunk, hogy azokat megosszuk másokkal. És azt is el kell ismernünk, hogy minden keresztény közösségeknek adott kegyelem - érték.

Adja Isten, hogy ezek tudatában felébredjen mindnyájunkban a vágy és akarjunk részesülni a másoknak adott ajándékokban. Ugyanis csak az ajándékok cseréjével megújított és gazdagított keresztény nép lesz olyan nép, amely képes lesz biztos léptekkel és bizakodva járni az egység felé vezető úton.

Kívánjuk, hogy az imahét mottója jegyében: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedve” (5Móz 16,20) egyre többen és gazdagabban részesüljünk az ajándékok cseréjében, hogy ezzel is elősegítsük a keresztények egységét itthon, a szűkebb pátriában 

     

Ma 16.4.2021 van, névnapját unnepli Csongor, holnap Rudolf.
Gratulálunk!
Hírek
Ökumenikus istentiszteletek – 2019
|
Készítette: romkat.sk
|
close