Ady Endrére emlékeztünk…

Gábor Bertalan | 27.1.2019

Száz évvel ezelőtt ezen a napon, 1919. január 27-én a budapesti Liget szanatóriumban meghalt Ady Endre, sokak szerint a legnagyobb magyar költő, ami csak azért lehet vita tárgya, mert a magyar költészet dúskál a zsenikben – ki-ki az ízlése szerint választhat közülük kedvencet. 

Az agónia január 27-én hajnalban kezdődött el. Ady ágyánál ekkor csak egyetlen ápolónő, Papp Mariska tartózkodott. A költő halálának másnapján, Nagy Andornak, a Pesti Napló újságírójának elmesélte, hogyan teltek az utolsó órák, percek. Elmondása szerint este Ady megvacsorázott, aztán elszenderedett. Az egész napos magas láz (harminckilenc fok) ekkorra alábbhagyott. Éjféltájt köhögnie kellett. Azután újra elaludt. Reggel nyolc körül már nehezen lélegzett. Az inspekciós orvosnő, Reiss doktornő kámforinjekciót adott be, de már semmi nem segített. Reggel negyed kilenckor beállt a halál.

„Az első, aki az ágynál megjelent, Móricz Zsigmond volt. Ő munkához is látott azonnal. A lebírhatatlan erejű barát mindig dolgozott ugyanis. Akkor is, ha temetett. Most is: jegyzettömböt vett elő, ceruzát, és a még ki sem hűlt, felkötött állú holttest felett nekilátott a riportnak, amely Ady Endre a halottas ágyon címmel jelenik meg majd a Nyugat Ady-emlékszámában. Kora délután Móricz elment, hogy intézze a temetést Jászi Oszkárral, Babits Mihállyal és a kultuszminisztérium tanácsosával… Aztán karján a költő sötétszürke ruhájával visszatért Móricz, kizavart mindenkit, és az ápolónő segedelmével felöltöztette a holtat. Majd elköszönt, kilépett, bezárta az ajtót maga után, s ment intézni a temetést tovább.” /Felvidék.ma/

Egyházközségünk hívei a költő két versével: Álmom: Az Isten… és Akit egyszer megláttunk… című költeményével adózott emlékének Mihályi Molnár László, költő, publicista, egyházközségünk főkurátora tolmácsolásban.

 

Ma 16.4.2021 van, névnapját unnepli Csongor, holnap Rudolf.
Gratulálunk!
Hírek
Ady Endrére emlékeztünk…
|
Készítette: romkat.sk
|
close