Jubileumi ünnepségek Kassán

Gábor Bertalan | 16.3.2019

 

2019. március 16-án hálaadó szentmise volt a kassai Szent Erzsébet székesegyházban, ahol a főegyházmegyéből származó, Rómában élő Jozef Tomko bíboros 95. születésnapját és pappá szentelése 70. évfordulóját ünnepelte, valamint Alojz Tkáč, kassai nyugalmazott érsek a 85. születésnapját. 

A szentmisében az ünnepeltekkel együtt misézett Szlovákia szentszéki nunciusa, Giacomo Guido Ottonello, a Szlovák Püspöki Konferencia tagjai, az ukrajnai és a horvátországi püspökök.

Bernard Bober homíliájában párhuzamot vont a két főpásztor élete, munkássága, megpróbáltatása között. A bíboros 70 évvel ezelőtt római emigrációban szentelődött, hosszú éveken át államilag nemkívánatos személy volt, így nem jöhetett haza, hasonló megpróbáltatás érte a nyugalmazott érsek is. Tőle a hetvenes években a államilag vonták meg a működési engedélyt, ezért villamosvezetőként, később erdészeti segédmunkásként dolgozott.

A megpróbáltatások véget értek, de újak jöttek, kihívások köntösében. A rendszerváltozás után az új lehetőségek közepette, újabb helytállásra adódott lehetőség. Köszönet minden tanúságtételért, imáért és áldozatért.

Az érsek homíliája végén egy kívánságát is elmondta. Mivel az ünnepelteknek az Egyházhoz való hűségükhöz nem fér kétség, ahhoz, hogy kassai vértanúk lehessenek - mivel „Tres faciunt collegium – hárman alkotnak egy közösséget!” - még egy valaki hiányzik a közösségből. Ha az Úr megengedi és megélik a következő öt évet, ő is örömmel csatlakozik. Az érsek öt év múlva lesz aranymisés.

Ma 24.6.2021 van, névnapját unnepli Iván, holnap Vilmos.
Gratulálunk!
Hírek
Jubileumi ünnepségek Kassán
|
Készítette: romkat.sk
|
close