„Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a hazád, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért”.

Gábor Bertalan | 29.3.2019

„Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a hazád, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért”. (John Fitzgerald Kennedy)

 

2019. március 29-én a Szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban nyílt napot tartottak. Az ünnepélyes megnyitó után értelmiségi vetélkedő volt, majd beszélgetésre került sor az iskola volt diákjaival. A vetélkedés kiértékelése után sport következett. 

Az iskolaválasztás kapcsán érdemes tudatosítani, hogy egy olyan kulturális környezetben élünk, amelyet a kizárólagos gondolkodásmód, nem egyszer a relativizmus diktatúrája (a minden mindegy) jellemez.

Iskolánk sértetlenül tovább szeretne kapaszkodni őseink ezerszáz éves gyakorlata által az Úr Jézus hirdette evangéliumi gyökerekbe. Számunkra a család, a nemzet, a keresztény kultúra erősítése, megtartása és ápolása alapvető érték.

Tanításunk és nevelésünk  célja, hogy kritikai érzékkel és a megkülönböztetés képességével ruházzuk fel diákjainkat. Az Evangéliumhoz való hűség és az Egyház gazdag hagyománya örökségének elfogadása által „egészséges” távlatot kívánunk nyújtani. Napjainkat a kényelmes és kapzsi individualizmus jellemzi, amelyben „mindannyian csak a jólétünk, a szabadidőnk, az önmegvalósításunk miatt aggódunk, ami nagyon veszélyes, mert elválaszt minket másoktól és ennek következtében a valóságtól! (Ferenc pápa)

Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolai tanulmányok csak olyan mértékben lesznek gyümölcsözőek és hasznosak, amilyen mértékben nem szakítanak el annak tudatos vállalásától, hogy az emberekhez és az egész emberiség történetéhez tartozunk. Segít értelmezni a világot és benne Jézus Krisztus Egyházával és Egyházában jól megszilárdítva a népünkhöz való tartozást, amelyet szentségeivel Ő maga szeretettel vezet, ösztönöz és táplál, és Igéjével szüntelenül helyre igazít.

Az elmondottak fényében, tehát ne azt kérdezzük, hogy mit tud tenni értünk az egyház, a haza, az iskola, a nemzet, hanem azt, hogy te és én, mi mit tudunk tenni az egyházért, a hazáért, az iskoláért, a nemzetért?

 

Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
„Ne azt kérdezd, hogy mit tud érted tenni a hazád, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért”.
|
Készítette: romkat.sk
|
close