A három szent kassai vértanú rekonstruált arcképének bemutatása

Gábor Bertalan | 30.4.2019

2019. április 30-án, Kassán a teológiai fakultás a három szent kassai vértanú nevét viselő aulájában ünnepélyesen mutatták be Kőrösi Márk, esztergomi kanonok, Pongrácz István és Grodziecki /Grodecz /Menyhért jezsuiták rekonstruált arcképének másolatát.

 

A Cicero Moraes, brazil specialista vezette szakcsoport, együttműködve a Cseh Köztársaság, a Szlovák Tudományos Akadémia, a Komenský Egyetem, a szlovákiai Jézus Társaság és az Esztergom – Budapesti Főegyházmegye szakembereivel a legújabb tudományos módszer eredményeként hozták nyilvánosságra kutatásuk eredményét.

 

A nem kis érdeklődést kiváltó bemutató ünnepségen részt vett Bernard Bober, kassai érsek-metropolita, Alojz Tkáč, nyugalmazott érsek, Marek Forgáč, kassai segédpüspök, a teológiakar előjárósága, valamint a rekonstrukciót végző szakemberek egy csoportja, akik részletesen beszámoltak a várt és nem várt nehézségekről, az adott problémák megoldásáról és az elért eredmények erkölcsi és szellemi értékéről.

 

Jó volt hallani a különböző országok szakembereinek együttműködéséről és látni az elért eredményeket. Nem különben szemlélni a mában megvalósult tényt, hogy ahogyan 400 évvel ezelőtt a különböző nyelvű vértanúk egymást segítve tettek tanúságot a lelkiismereti szabadságról, úgy most, a nemzetközi szakembergárda munkája a három szent eredeti arcának bemutatását eredményezte.

 

http://www.ke-arcidieceza.sk/tvare-svatych-kosickych-mucenikov/

 

 

 

 

  

Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
A három szent kassai vértanú rekonstruált arcképének bemutatása
|
Készítette: romkat.sk
|
close