Azért vagyunk a világon…

Gábor Bertalan | 6.8.2019

 

2019. augusztus 3-án Radban, a zsebkendőnyi bodrogközi faluban hálaadó szentmisében emlékeztek a község első írásos említésének 700. évfordulójára. Ebből az alkalomból hazalátogatott szülőfalujába Gábor Bertalan szepsi esperes plébános, akivel együtt misézett Dr. Száraz János, nagykaposi esperes-plébános és Vaszily József tiszacsernyői esperes – parókus. A szentmise kezdetén és végén az egybegyűlteket Böőr Roland, radi plébános atya köszöntötte, aki Tamási Áronnal kívánta, hogy otthon legyünk…

Esperes-plébánosunk ünnepi homíliájának kezdetén Márait idézte:

Olyan világ jön,
amikor mindenki gyanús, aki szép.
És aki tehetséges.
És akinek jelleme van…

A szépség inzultus lesz.
A tehetség provokáció.
És a jellem merénylet! …

Mert most ők jönnek…
A rútak.
A tehetségtelenek.
A jellemtelenek.

És leöntik vitriollal a szépet.
Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget.
Szíven döfik azt, akinek jelleme van.

Egy-egy jeles évforduló lehetőséget teremt becsatlakozni abba az útba, amin őseink századokon át jártak. Abba az útba, amin lehet, hogy elfáradtunk a napi harcokban. Lehet, hogy elfogyóban van a muníciónk, a munkatársak és a szolgatársak sokasága, akikkel a közelmúltban még teljes erőbedobással dolgoztunk.

Minden bizonnyal ez elszomorít bennünket, de lehet, hogy talán épp ez az, ami eszünkbe juttatja, hogy nem szabad kétségbeesnünk, mert van még védőeszközünk: a szelídek kelléke, az Isten szava.

„Én vagyok” – mondja nekünk, újból és újból a Mester. Jó, ha ezt meghalljuk, mert Ő nem tud bennünket nem támogatni, hiszen elköteleződött mellettünk. Arra hív mindnyájunkat, hogy mi is, ne csak támogassuk egyházközségeinket, de a szelídek kellékeivel köteleződjünk el mindamellett, ami egy-egy közösségnek élhető jelent és reményteli jövőt biztosít.

Csak kívánni tudjuk – határon innen és határon túl, hogy amikor meghalljuk ezt a két szót: Én vagyok - megnyugodjunk, mert jó helyen vagyunk, hiszen Ő az, aki itt Van, aki Velünk van.

Adja Isten, hogy ezt a két szót, még évszázadok múlva is anyanyelvünkön halljunk templomainkban! Sőt, adja Isten, hogy azt ne csak hallani, de érteni, megérteni és megélni is akarjuk minden félelem, megalkuvás és feladás nélkül. Akarjunk a testté lett Szóból, az Igéből táplálkozni, és elhinni, hogy „szeretni nem azt jelenti, hogy két ember egy igát von. Szeretni azt jelenti: biztatni egymást, hogy repüljük át együtt a világot…

Akkor is, amikor:

Leöntik vitriollal a szépet…
Akkor is amikor - bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget…
Akkor is amikor - szíven döfik azt, akinek jelleme van…

 

 

Ma 21.6.2021 van, névnapját unnepli Alajos, holnap Paulina.
Gratulálunk!
Hírek
Azért vagyunk a világon…
|
Készítette: romkat.sk
|
close