Új dékán a Rózsahegyi Katolikus Egyetem kassai teológiai karán

Gábor Bertalan | 2.10.2019

2019. október 1-jén Kassán ünnepélyesen megnyitották a 2019/20-as akadémiai évet és beiktatták hivatalába Radoslav Lojant, a teológia kar új dékánját.

Az ünnepség Veni Sancte szentmisével kezdődött, amelyet az egyetem nagykancellárja, Bernard Bober, kassai érsek-metropolita celebrált, Alojz Tkáč, emeritus érsekkel és Marek Forgáč, segédpüspökkel, valamint a teológiai kar és a főegyházmegye papjaival.

Az érsek szentbeszédében kiemelte a Kassán 25 évvel ezelőtt újrainduló papi szeminárium szerepét, a 20 évvel ezelőtt alapított katolikus egyetemet és a városban immár szintén 25 éve működő ökumenikus társulatot.

A szentmise után a megválasztott dékán lette a hitvallást és a hivatali esküt. Székfoglaló beszédében Ferenc pápát idézte. Gyakorlatba szeretné ültetni a Szentatya szavait: emberségessé tenni a művelődést, jobbítani a keresztény dialógust és megerősíteni a reménységet.

Radoslav Lojan /1976/ Homonnán születetett. Teológiai tanulmányait Kassán végezte. 2006-ban Ottawában licenciázott teológiából és keresztény etikából, 2012-ben ugyanott doktorált.  Tagja a Szlovákiai Alexander Spesz Etikai Társaságnak, az Amerikai Katolikus Orvosi Alapítványnak /CMA/, az Amerikai, a Kanadai és az Európai Teológiai Társaságnak /CTSA/.

Négy évre választották. Ő intézi és vezeti a kar ügyeit. Munkájáért az akadémiai szenátusnak és az egyetem rektorának felel.

Arra a kérdésemre, hogy mit üzen Budapestre, ezt válaszolta: készülünk és részt veszünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

Fotógaléria itt:

Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
Új dékán a Rózsahegyi Katolikus Egyetem kassai teológiai karán
|
Készítette: romkat.sk
|