Budapesti találkozó

Gábor Bertalan | 8.10.2019

 

 

2019. október 7.-én Budapesten a Kánonjogi Intézetben ünnepélyes keretek között nyitották meg az új tanévet.

 

Már hagyomány, hogy a Magyar Kánonjogi Társaság tagjai tudományos konferenciával egybekötött üléssel tartják a tanévnyitót, ami szentmisével kezdődött. A díszteremben elsőként Szabó Péter, az intézet vezetője ünnepélyesen átadta az illetékeseknek a közmúltban megszerzett oklevelüket.

 

Az első előadó Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergomi – budapesti érsek volt, aki a plébánia intézményének kifejlődéséről tartott érdekfeszítő előadást. A második előadó Ujházi Lóránd, az NKE, hadtudományi karának tudományos főmunkatársa volt, aki a plébániák összevonásának jogi és pasztorális kérdéseit boncolgatta. Szuromi Szabolcs, Anzelm. O. Praem., prorektor következett, aki a szerzetesi- és a szerzetesrendre bízott plébániákra vonatkozó hatályos egyházfegyelmi élőírásokat ismertette. Őt követte Hegedűs János, doktorandusz, aki a plébániák missziós szerepéről értekezett.

 

A konferencia szünetében Erdő Péter, bíboros örömmel emlékezett vissza a közmúltban köztünk töltött kassai látogatására és vette át a három szent kassai vértanú tiszteletére készült kilenced magyar nyelvű kiadványának első példányát, amely Budapesten, a magyar szentek ünnepén 2019. november 13.-án kerül kiosztásra. Az ünnepségre meghívás kapott Mons. Bernard Bober kassai érsek-metropolita is, hogy jelenlétével tovább építse a két főegyházmegye, népeink és nemzeteink keresztényi összetartozását és egységét.

    

Ma 24.6.2021 van, névnapját unnepli Iván, holnap Vilmos.
Gratulálunk!
Hírek
Budapesti találkozó
|
Készítette: romkat.sk
|
close