Árpád-házi Szent Erzsébet Kassa patrónusa

Gábor Bertalan | 7.11.2019

2019. november 4-én, Kassán az érseki palotában nyilvánosságra hozták a Szentségi Kongregáció dekrétumát, amelynek értelmében november 17-én szentmisében ünnepélyesen bejelentik, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet Kassa égi patrónusa és Bernard Bober érsek-metropolita Jaroslav Poláček-nek átadja az erről szóló dekrétumot.

 

Sokan kérdezték, hogy Szent Erzsébet csak a katedrális vagy az egész város patrónusa? Örömmel mondhatom – válaszolta az érsek, a dekrétum alapján az egész város patrónusa.

 

Az erre vonatkozó kérést, ill. javaslatot az érsekség felé a város képviselői terjesztették, akik bízva remélik, hogy ezzel is elősegítődik a városban az önkéntesség, mélyülni fog a kassaiak önazonossága, valamint a hazaiak és az idelátogatók tisztelete Szent Erzsébet iránt, aki így mindinkább példakép lesz Szlovákia és Európa népei számára.

Már az ősegyházban ismert volt a vértanúk tisztelete, később a szenteké, akiknek oltalmát és segítségét kérték a különböző céhek, társulatok, testvérületek.

Kassán Szent Erzsébet nagy tiszteletnek örvend. Példa erre a székesegyház. A legrégebbi városi pecsét is ezt bizonyítja, valamint több társulat és szervezet, amelyek működésükhöz inspirációt, ösztönzést és ihletet a szent életpéldájából merítettek – fejezte be közleményét az érsekfőpásztor.

A Dómban 2019. november 17-én 9 órai kezdettel magyar nyelvű szentmise lesz, amelynek főcelebránsa főtisztelendő Urr Zsolt, monori plébános.

 

HIREK bovebben itt:

Ma 6.5.2021 van, névnapját unnepli Ivett, holnap Gizella.
Gratulálunk!
Hírek
Árpád-házi Szent Erzsébet Kassa patrónusa
|
Készítette: romkat.sk
|