Zenés áhítat az idősek otthonában

Gábor Bertalan | 23.11.2019

 

 

            2019. november 23-án zenés áhítatot tartott az Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonában Pálmai Árpád, orgonaművész, kántor-karnagy.

 

            A közelmúltban „Egyház - zene - előadók: szükség van a párbeszédre” – címmel rendezte meg a Vatikánban a Kultúra Pápai Tanácsa a III. nemzetközi egyházzenei konferenciát, amelynek hatvan résztvevőjét fogadta a Szentatya, Ferenc pápa is, aki többek között külön kiemelte: aki jól tolmácsolja a zenét, a művészetet - az az életében és életével - a jó keresztényhez hasonlóan, Isten akaratát keresi, és a hála énekét zengi.

            Sőt, ha az előadót tolmácsnak tekintjük, akkor úgy gondolunk rá, mint akinek az a feladata, hogy megértessen valamit a másikkal. A zenei előadók a szerző lelkületét tolmácsolják. Arra törekszenek, hogy a kompozíció szépen és művészi tökéletességgel szólaljon meg. A jó előadó tehát alázattal fog a műalkotáshoz, ami nem az övé. Tudja, hogy ezzel a közösséget szolgálja, ezért igyekszik mindig képezni önmagát, belülről és technikailag is tökéletesedni, hogy ezzel is a zene szépségét nyújthassa és híven szolgálja a szent liturgiát.

            A zenei előadó, a biblikus tudós, az Isten szava olvasója és hirdetője között sok hasonlóság van – állapította meg ugyancsak a pápa. Tágabb értelemben azonban azokkal is rokon vonásokat mutat, akik megpróbálják értelmezni az idők jeleit. Ha még jobban kitágítjuk a horizontot, akkor ez mindenkire vonatkozik, aki az őszinte párbeszéd igényével hallgatja a másikat. Minden keresztény ugyanis Isten akaratát tolmácsolja saját életében, amely voltaképp hálaének Istennek. Élete dicsőítő dalában és dalával értelmezi az egyházat és az evangéliumot az üdvösségtörténetében. Hasonlóképpen, mint ahogyan Szűz Mária példaértékűen tolmácsolta azt a Magnificatban, és ahogyan a szentek értelmezték Isten akaratát életükben és küldetésükben.

            Ilyen meggyőződéssel köszöntöttük Pálmai Árpád karnagy urat, egyházzenészt és énekest, aki az Esztergomi Hittudományi Főiskola musica sacra – a szent zene tanára, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium ének-zene tanára, kórusának karnagya, az esztergomi Ferences Templom kántora és orgonistája.

            1982. április 13-án született Esztergomban. Dömösön nőtt fel, általános iskolába Visegrádra, majd Esztergomba járt, ott is érettségizett, a ferences gimnáziumban. Zenei tanulmányait a mai Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskolában végezte. Már gimnazistaként aktív szerepet vállalt a ferences templom és gimnázium zenei életének szervezésében. Ebben és szakmai pályájának elindításában sokat köszönhet egykori tanárainak, Reményi Károlynak és Baróti Istvánnak. Felsőfokú zenei tanulmányait az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán kezdte ének-zenetanár szakán 2000-ben. 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszakának, 2002-től az Ének-zenetanár, karvezetés szakának is hallgatója.

            Dobszay László, ifj. Sapszon Ferenc, Erkel Tibor, Szendrei Janka és számos más rangos professzor növendéke. Budapesti tanulmányai ideje alatt zeneakadémista társaival megalapították az ökumenikus Stella Énekegyüttest, amellyel rendszeresen tartanak egyházzenei hangversenyeket itthon és Európa több országában. Több mint 10 éven át tagja a főleg reneszánsz és kortárs műveket megszólaltató Discantus Énekegyüttesnek, amivel Európa meghatározó kórusversenyein aratnak győzelmeket, illetve kapnak meghívásokat nemzetközi zenei fesztiválokra. Öt éven át tagja az ifj. Sapszon Ferenc által vezetett Cantate Vegyes-karnak, gyakori kisegítő énekese a Béres György által vezetett Schola Gregoriana Budapestiensisnek.

            Egyetemista évei alatt, gyakorló egyházzenészként, több budapesti templom liturgikus életében is aktív szerepet vállal. Tanára, Merczell György meghívására alapító tagja és hosszú évekig énekese a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom Capella Theresiana Énekegyüttesének. Egyházzenészként nem csak a katolikus, hanem a protestáns egyházak zenei életében is jártasságot szerez: éveken át részt vesz a Kelenföldi Luteránia zenei műhelyének munkájában, a budafoki református gregorián vesperások szervezésében, rövid ideig tanított az evangélikus kántorképzőn is. Saját zenei formációjával, a Szent Ambrus Énekegyüttessel a legkülönbözőbb egyházi és világi eseményeknek gyakori közreműködője.

            Zenei tevékenységének fontos területe a régi magyar muzsika. Rendszeres énekes szólistája az L. Kecskés András által vezetett Kecskés Együttesnek és a Tabulatúra Régizene-együttesnek.

            Gyakran hallhatjuk őt az Esztergomi Szimfonikus Zenekar koncertjeinek szólistájaként és számos budapesti és vidéki oratórikus hangverseny meg hívott szóló- és kamaraénekeseként.

            Számos zarándoklat zenei vezetőjeként is ismerhetjük, Csíksomlyótól Csesztochowa-n át Mariazellig, Doberdótól Galíciáig.

            Az esztergomi ferences gimnázium zenei együtteseivel szép sikereket ér el megyei és országos versenyeken, rendszeresen kapnak felkérést rangos egyházi és világi eseményeken való szereplésre.

            Mi is nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöttük őt. Köszönjük, hogy meglátogatta az idősek otthonát és szolgálatával és közvetítésével hallhattuk Isten zenés üzenetét – a szívküldi-t, szívből szívesen…

 

Ma 21.6.2021 van, névnapját unnepli Alajos, holnap Paulina.
Gratulálunk!
Hírek
Zenés áhítat az idősek otthonában
|
Készítette: romkat.sk
|
close