2020. március 15.

Gábor Bertalan | 15.3.2020

„Neked maga a sötétség sem homályos, s az éj világos, mint a nappal.” (Zsolt 139, 11-12.)

 

2020. március 15. emlékezetes lesz számunkra. Remélem. Miért? Eddig így még nem ünnepeltünk. Sem szentmisét, sem forradalmi évfordulót. 484 készüléken követték zárt-ajtós szentmisénket a világhálón. Köszönöm a visszajelzéseket.

 

P. Mustó Péter, jezsuita atya írja: “Sokévi meditáció után lassan tanultam meg elfogadni azt, ami van. Önmagamat, a világot és annak törvényszerűségeit.” Lassan születik meg bennünk az élet mélyebb elfogadása. Időbe telik, amíg el tudjuk fogadni, hogy a Teremtő jó szándékú. Akkor is, ha gyakran nem értjük.

 

Időbe telik, amíg megértjük, nem kell, hogy mindent megértsünk. Időbe telik, amíg elfogadjuk, hogy nem mindent értünk. Időbe telik, amíg alázatosan meghajlunk a Teremtő előtt, aki számunkra sokszor kérlelhetetlennek és titokzatosnak tűnik. Ha ezt megtesszük, és bízni merünk abban, hogy mindennek lehet értelme, és minden lehet jó, derű születik a lelkünkben.

 

Az a fontos tehát, hogy mindig keressük és felidézzük magunkban a jóban való hitet. Ez az imádságban történik s annak gyümölcse, ajándéka. Az ima segít, motivál, hogy elfogadjuk azt is, aminek az életünkben még meg kell változnia, ami még nem egészen jó, ami még fejlődésre szorul. Mindez nem a mi erőfeszítésünkből történik. Isten segítségével. Számíthatunk rá. Vagyis a magunk részéről akarjunk hinni a jóban, és abban reménykedni, hogy minden helyzetből, minden eseményből, minden létezőből valami értelmes és örömteli születhet.  

 

Ha ezt nem fogadjuk el, akkor lehasítunk Istenről dolgokat, mintegy azt állítva, hogy Istennek nincs köze ahhoz, amit mi nem tudunk elfogadni a valóságból. Életfeladatunkhoz tartozik, hogy át kell jutnunk a sötét, kaotikus helyzeteken is, és tudomásul kell vennünk, hogy mindennel nem boldogulunk.

 

Ha elfogadjuk, hogy Isten jó szándékú, idővel magunk leszünk a bizonyítéka annak, hogy Ő a görbe vonalakkal is egyenesen ír. Ő tartja kezében a ceruzánkat, amit olykor-olykor kénytelen ugyan meghegyezni, de csak azért, hogy írása olvashatóbb legyen…

 

FOTÓgaléria itt:

 

Ma 19.4.2021 van, névnapját unnepli Emma, holnap Tivadar.
Gratulálunk!
Hírek
2020. március 15.
|
Készítette: romkat.sk
|