Lelki örökbefogadás – rejtett életmentés

Gábor Bertalan | 27.3.2020

 

2020. március 25.-én, immár negyedik éve Melega Mária és Simko Ilona, a Mária Rádió két önkéntese szervezésében - az idén a hívek 45 fős csoportja - a szepsi plébániatemplomból vezetve, a koronavírus járványa miatt, otthon, ünnepélyesen elkezdték kilenchónapos imájukat egy-egy veszélybe került magzatért.

A lelki örökbefogadás azt jelenti, hogy az imádkozó a szívébe fogad egy ismeretlen magzatot, akinek a szülei abortuszon gondolkodnak, és kilenc hónapon keresztül imádkozik azért, hogy e gyermek családja megtartsa, megszeresse a kicsi jövevényt. A lelki adoptálás Fatimából indult, majd Lengyelországból az 1980-as években egy zarándoklat alkalmával került Magyarországra. Ezt követően terjedt el több helyen úgy az anyaországban, mint a határon túl.

Azt mondják a lelki örökbefogadás a hit és a szeretet magasiskolája. Rendszeres napi imára elköteleződni háromnegyed éven keresztül olyasvalakiért, akit még csak nem is ismerünk, és azt sem láthatjuk, hogy az imánk gyümölcseként az illető gyermek megszületik-e, szeretetben felnő-e, ez igazán szilárd, és erős hitet feltételez. De védelmünkbe venni valakit, aki nem tud küzdeni önmagáért, aki nem hallathatja a hangját, s ezért a mindenható Istenhez kiáltani érte, nemes cselekedet. Ezért csak köszönni és hálálkodni lehet azért, ha valaki hallgat a szíve indíttatására, és imádkozik egy születendő, veszélybe került gyermekért. Illetve nem csak érte, hanem az egész családjáért, mert egy gyermek elvesztése egy életre szóló sebet ejt az anyában és az apában, annak ellenére, hogy a krízis idejében az abortusz jó döntésnek tűnhetett.

A lelki adoptálás valójában egy rejtett áldozat, amelyre a Szentírás azt mondja: „S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz” (Mt 6,6). Az imát általában egyedül végzik, kevesen tudják róluk, hogy lelki gondoskodásba vettek egy magzatgyermeket, akit abortusz fenyeget. Az imádkozók hittel remélik, hogy a születendő gyermek áldozataik révén megmenekül a korai haláltól. Nem egyszerű kilenc hónapon keresztül kitartani, de nyilvánvaló, hogy Isten előtt az imádság és az áldozathozatal különösen kedves. 

Az imádkozók általában soha nem ismerik meg a babát, de többeknek mégis megadatik, hogy kiderül számukra, kiért is imádkoztak. Egy lány, aki párhetes ima után kérte Istent, hogy mutassa meg neki, hogy kiért imádkozik, aznap kozmetikushoz ment. Beszélgetés közben tőle hallotta, hogy a rokonságban van egy készülő abortusz. A lelki adoptáló lány azonnal tudta, hogy ez Isten válasza volt. A baba megmenekült, azóta már több mint 10 éves boldog kislány. Egy fiú, akit szintén mélyen megérintett az, amikor először hallott a lelki adoptálásról, belekezdett a kilenc hónapos imába. Pár hónappal később megtudta, hogy a testvére hosszú idő után kisbabát vár, és éppen annyi ideje várandós, mint amióta ő az imát mondja. De van olyan valaki is, aki a 9 hónapos ima végén kezébe foghatta lelki adoptálása gyümölcsét, hazavihette és azóta boldogan neveli, akit a szülei elhagytak. Több olyan család is van, ahol a lelki adoptálás elkezdésével fogantak saját gyermeket, aki már évek óta váratott magára. Nagyon változatosak a történetek, de végkicsengésük egy: nemcsak az életben maradt gyermekek, de a lelki adoptálók is olyan lelki kincsre bukkantak, amitől végül ők érzi önmagukat igazán megajándékozottnak. 

Elkezdeni kétféleképpen szokták: ha van erre indíttatás, megszervezhető például Gyümölcsoltó Boldogasszony napjára a plébániánkon egy szentmise keretében, amikor a lelki adoptálásra jelentkezők ünnepélyesen elmondják az ígérettétel szövegét, hogy elvállalják a kilenc hónapig tartó imát, vagy elkezdheti bárki, bármikor, otthon is, ugyancsak az ígéret elmondásával. Ehhez minden szöveg elérhető a www.lelkiadoptálás.hu honlapon. Ezután már „csak” ki kell tartani. Mivel a kilenc hónap hosszú idő jó, ha az adoptálók néha közösen összegyűlnek, és együtt mondják el a napi imát, ezzel is erősítve egymást.

A történelemben az első lelki adoptáló Szent József volt. Isten őt hívta meg, hogy Fia földi családjának védelmező családfője legyen. József megóvta az Anyát a megkövezéstől és a szégyentől és Fiát Heródestől, majd nevelte, óvta, tanítgatta a felnőtté válás útján.

Isten ugyanígy szólít, hív mindnyájunkat megvédeni nemzedékünk családjait a világi megfontolásoktól, az „észérvektől”, sajátos önzőségünktől. Testi, lelki anyaságra és apaságra hív minket, hogy társsá legyünk a teremtésben.

Kérjük szent Józsefet, aki minden tőle telhetőt megtett, hogy betöltse azt a szerepet, amit Isten neki szánt: álljon mellénk is, esdjen ki számunkra bátorságot, hogy mi is felelősséget tudjunk vállalni egymásért, és így a lelki örökbefogadás, a rejtett életmentés révén, egy örömtelibb jövő felé vezethessük családunkat, általa népünket és nemzedékünket.

 

 

 

Ma 25.10.2020 van, névnapját unnepli Bianka, holnap Dömötör.
Gratulálunk!
Hírek
Lelki örökbefogadás – rejtett életmentés
|
Készítette: romkat.sk
|
close