A nagyszülők az élet kincsei, akiket szeretni és óvni kell…

Gábor Bertalan | 24.7.2020

A portugál püspöki konferencia Szűz Mária szüleinek: Szent Joachim és Szent Anna (júl.26)   ünnepéhez közeledve „A nagyszülők kincset jelentenek” – címmel üzenetet tett közé.  

 

2020. július 24-én Szepsiben a Szent Erzsébet Idősek Otthonában a koronavírus-járvány egészségügyi előírásainak szigorú betartása mellett kisebb ünnepséget tartottak a bennlakó szülőknek és nagyszülőknek.

 

A bűnbánat szentsége, a betegek kenete és a szentáldozás után köszöntő hangzott el feléjük, akik úgymond diszkréten és figyelmesen az unokák őrangyalaiként vannak számon tartva. Ők azok, akik egykor, míg erejük bírta, kéz a kézben sétáltak velük a járdán. A folyópartokon, a strandokon nyugodtan álltak, amíg a kicsi unokák lábait a hullámok csapkodták. Ők, akik megvették nekik a fagylaltot, megtisztították az utcai játékok során kapott kicsiny sebeiket, s a nap végén megfürdették őket és várták a szülők hazaérkezését.

Jó lenne, ha ünnep sokakat inspirálna arra, hogy köszönetet mondjunk a nagyszülőknek, megöleljük őket és értékeljük jelenlétüket a múltban és a jelenben. Ezáltal ugyanis eljutunk saját gyökereinkhez és felfedezzük bennük Isten gyengédségét és szeretetét. Sokszor a nagyszülők azok, akik megveszik az unokának az új cipőt, a vágyott játékot, csendben meghallgatják a panaszkodásukat, a kétségeiket és a félelmeiket. Ők azok, akik ellensúlyozzák az elfoglalt, vagy az elvált szülők hiányát, haragját és nehézségeit. Nemegyszer érdemben a nagyszülők tartják fenn a családi életet, nemcsak azért, mert gyakran ez teszi lehetővé a túlélést, vagy mindez egy kis fellélegzésre ad lehetőséget, hanem azért is, mert ők jelentik a gyökeret. Elmesélik a múlt történeteit és segítenek megérteni a lényeges és a felszínes dolgok közötti különbséget.

 „Az idősek tehát nélkülözhetetlen gazdagságot jelentenek, ami egy állandóan védelmezendő kincs. Ahogy ezt minden kinccsel tesszük, őket is gondosan és csodálattal kell kezelnünk. Az a társadalom, amely nem védelmezi, nem csodálja az időseket és nem aggódik értük, bukásra van ítélve, mert, ahogy a természet születik és újjászületik, ahogy a mag növekedik és elvetik a földbe, az élet is így működik. Akiről gondoskodtak, képes lesz gondoskodást nyújtani, aki tanult, az képes tanítani, akit óvtak, képes lesz védelmezni, és akit szerettek, az tud szeretni” – zárul a portugál püspöki konferencia Szent Anna és Szent Joachim, Jézus nagyszüleinek ünnepére írt üzenete.

A bennlakók emlékbe imalapokat kaptak és egy kicsi lámpást, emlékeztetőül, a Világ világosságára (vö. Jn 9,5) és kedves kötelességükre: fény lenni azoknak, akiket rájuk bízott a Gondviselés (vö. Jn 12,36).

Adná Isten, hogy közösségeinkben is hagyománnyá válna a nagyszülők köszöntése. Kétségtelen, hogy tiszteletük érdemben elősegítené lelki, szellemi és anyagi értékeink hatékony értékelését, ápolását és továbbadását.

Gábor Bertalan

 FOTÓgaléria itt

Ma 21.4.2021 van, névnapját unnepli Konrád, holnap Csilla.
Gratulálunk!
Hírek
A nagyszülők az élet kincsei, akiket szeretni és óvni kell…
|
Készítette: romkat.sk
|