Hittanóra a szentmisében – 2.

Gábor Bertalan | 29.9.2020

2020. szeptember 29-én, a három főangyal - Mihály, Gábor, Rafael - ünnepén a Mária Rádió ismét a szepsi plébániatemplomból közvetítette a szentmisét, amelynek a hívek mellett most a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont gimnáziumi részlegének a fiúcsoportja volt az aktív cselekvője, Nagy István igazgató kíséretében, azzal a nem titkolt céllal, hogy a diákok a „profán” világból aktívabban legyenek bevonva a „szentbe”.

Az elmélkedést ismét költőink versei alapozták:

Sík Sándor: Az Isten küld…

Az Isten küld, testvéreim tinéktek,
hogy sugarai eleven tüzét,
amik arcáról a szívembe égtek,
sugározzam csendesen szerteszét
a testvéreknek, kik az éjben járnak.
Az Isten küldött, szentjánosbogárnak.

 

Mécs László: A királyfi három bánata

Amerre én jártam, kövek énekelnek,
Mert az édesanyám izent a köveknek,
Szíve ment előttem előre követnek.

 

Mécs László: Meteor

Egy ismeretlen, ősi fényű
örök Titoktól elszakadtan,
küldöncnek jöttem, s eltűnök majd,
ha izenetem általadtam.

 

Szent Mihály arkangyal neve – és a név a Bibliában mindig a lényeg hordozója – csodálkozó örömteli felkiáltás és figyelmeztetés is egyben: „Michael - Ki olyan, mint az Isten?” A sátán, az őskígyó lázadása éppen abban áll, hogy Isten fölsége nem örömre, hanem irigységre hangolja, olyan akar lenni, mint az Isten, de Isten és az ő kegyelme nélkül. Erre a lázadásra próbálta rávenni Ádámot és Évát, s ezzel kísért minket is nap, mint nap. Hétköznapjaink meg vannak jelölve a Szent Mihály és a Sátán közt folyó küzdelemmel, amely ugyan már örökre eldőlt, de még tart az utolsó napig. A győzelem szerzője Krisztus, aki a keresztfán diadalmaskodott a bűn fáján győztes sátán felett – Mihály és angyalai az ő erejében küzdenek. 

 

Gabriel - Gábor az isteni örömhír, az evangélium angyala. Az üzenet, amellyel köszöntötte Máriát, az egyetlen igazi jó hír az emberiség számára, hiszen Isten Fiának megtestesülése az egész világ üdvösségre rendeltségét adja tudtára. Reggel, délben és este ezért imádkozzuk őseink szokását követve: „Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát...” Rafael az, aki útjainkon elkísér, és nem csupán hűséges társunk, hanem – nevéhez híven – Isten gyógyító kegyelmének is közvetítője. Az ő pártfogását kérjük minden hosszabb utazás előtt: „A béke és boldogság útján vezessen minket a mindenható és irgalmas Isten, és Rafael angyal kísérjen utunkon, hogy békében, épségben és örömmel térhessünk vissza otthonunkba!” 

 

Adja Isten, hogy mindnyájunk életútja, magatartásunk, viselkedésünk és feladatteljesítésünk hűen visszatükrözze a Teremtő rólunk megálmodott tervét.

Ma 16.4.2021 van, névnapját unnepli Csongor, holnap Rudolf.
Gratulálunk!
Hírek
Hittanóra a szentmisében – 2.
|
Készítette: romkat.sk
|
close