2015 Szentestéjének meghittsége

Gábor Bertalan | 25.12.2015

2015 Szentestéjének meghittsége

 

Egyházközségünkben a Szenteste meghittsége az Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonában kezdődött, ahol a bennlakók és az alkalmazottak délután félháromkor ünnepi szentmise keretében emlékeztek az Istenfia földi születésére. A szentmise kezdetén Rybár Nikolas, negyedéves medikus Bódás János, Ádvent című versével kedveskedett az időseknek. Orgonált és az énekeket Tibor atya vezette, a szentmisénél Schmotzer Péter negyedéves papnövendék asszisztált, valamint Ádám és Barbara.

 

Az után a templomtéren felállított betlehem előtt a Somodi János vezette Dalárda kántált éjféli szentmise a hívekkel egyetemben. Négy nyelven – magyarul, szlovákul, németül és latinul énekelték el a Csöndes éjt.

 

Amint arról már többször beszámoltunk egyházközségünk a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén liszt és kenyér adományban részesült abból az őrölt búzából, amelyet a nyár folyamán a Kárpát-medence gazdái adtak össze Szent István Király ünnepe kapcsán.

 

A liszt egy részét 50 kg-ként tovább ajándékoztuk a két iskolai étkezdének és a Szent Erzsébet Idősek Otthonának. A fennmaradó részből Karácsonyra egy-egy kenyeret süttettünk a Boldog Salkaházi Sára egyházi intézmény családjai asztalára, valamint egy óriáskenyeret, ami az éjféli a szentmise után lett megáldva, megszegve és kiosztva. Ezzel kívántunk eleget tenni az adakozók szándékának, hogy amint a sok millió búzaszem egy lisztté lett, úgy legyen Karácsony szent ünnepén eggyé népünk hitében, erkölcsében, lelkületében, kultúrájában és magatartásában határon innen és határon túl.

 

A szemek csillogása, az emberek kedvessége, az együttlét meghittsége arra engedett következtetni, hogy az ünneplők zöme az idén is megértette az idők jelét: igazi karácsony a szívekben van – ott ahol megszületik, testet ölt a Szeretet, Jézus Krisztus. Áldott Karácsonyt minden kedves Olvasónak.

 

Bódás János: Ádvent

Te szörnyű, vajúdó idő,
ne szülj, ne szülj több rémet,
most már örömmel, békességgel
legyen megáldva méhed.

Szülj halva minden szenvedélyt,
vad átkot, véres harcot,
fojtsd meg a bűnt, mi valaha
öledben megfogamzott.

Elég volt már a gyötrelem,
elég volt már a vérből,
napfényre vágyunk a szorongás
fekete erdejéből.

Szüless meg bennünk, tisztaság,
szüless meg bennünk, béke,
s tedd kezedet a vad világ
lázas ütőerére.

Szüless meg bennünk szeretet
te legszebb lelki virtus,
teremts bennünk új életet,
szüless meg bennünk, Krisztus!

 

Idősek otthona (FOTO)

Éjféli mise (FOTO)