A hogyanok felismerése és megvalósítása....

Gábor Bertalan | 2024. október 12.
A hogyanok felismerése és megvalósítása....

Amint arról már hírt adtunk főegyházmegyénk alapításának 220. és a bodollói zarándoklatok 22. évfordulója kapcsán kiadásra került a Kottás Harangszó 3. kiadása, Szvorák Katalin Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és előadóművész jóvoltából, Király Tamás okleveles szobrászrestaurátor, Rebres Péter nagykaposi és Bányász Emőke szepsi kántor közreműködésével. Ezúton is nagy köszönet és hála mindenkinek, aki részt vállalt abban, hogy így is kifejezésre juthasson nemes összetartozásunk – határon innen és határon túl.

Ezzel a tettünkkel is azt szerettük volna bizonyítani és elérni, hogy még inkább egyek legyünk a hitben, a reményben, az örömben és a szeretetben. Keresni és választ találni arra, hogy Kelet-Európa és benne a Kárpát-medence népeinek közösen elszenvedett különféle sérelmei, megaláztatásai, a rágalmak, a hamis vádak és a szándékos féligazságok terjesztésének és a gyanúsítgatásoknak a leleplezése miként tágíthatja az Egyház belső és külső életterét – határon innen és határon túl.

Szerény meggyőződésünk, hogy szentjeink, vértanúink és hitvallóink közös szenvedése a legmeggyőzőbb összetartozás. Az együtt szenvedők közössége (communio in compassione) ugyanis erősebb hangon beszél minden megosztó tényezőnél, minden leírt vagy kimondott szónál. Minden igehirdetésnél. Az együttszenvedés – compassion - több mint a közös nyelv, a dal és a dallam, a szokás, vagy a sajátos kultúra megélése.

Most, amikor 22 év távlatából visszatekintetünk, elmondhatjuk: nem sok idő, de nem is kevés. Hála Istennek van mire emlékezni, van miért hálát adni, de van miért engesztelni és bocsánatot is kérni. Adjunk hálát a megmaradásért és kérjünk bocsánatot a kishitűségért, a könnyelműségért, a nemtörődömségért és azért is, hogy elfelejtettük – egymásra bízattunk. Sőt, érték bízatott ránk, hitben, kultúrában, erkölcsben és magatartásban.

Köszönet és hála, hogy az értékőrzés átadásának és továbbadásának a kötelességét – nemzedékről, nemzedékre – itt, ezen a szent helyen is tudatosítjuk, erőt és bátorítást kérhetünk és kaphatunk a hogyanok felismeréséhez és megvalósításához.

A Kottás Harangszó megrendelhető – Király Antal, okleveles mérnöknél a 0911 60 72 52 mobilszámon.