Átvitel a mennyei örök életbe...

Gábor Bertalan | 2024. október 10.
Átvitel a mennyei örök életbe...

A szepsi esperesi körzet papsága 2024. október 10-én ismét a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontban tartotta havi lelki napját, amelyet megtiszteltek becses jelenlétükkel a kassai érseki hivatal karitászközpontjának az előjárói tisztelendő Ulrika Zuzana Mokoková, orsolyita kedves nővér és Silvia Hrabčáková asszisztensnő, hogy buzdítsák és bátorítsák a papságot a plébániai karitász megalapítására és sikeres működtetésére.

 Kora délután Molnár Krisztina tanárnő irányításával 12:30-től az iskola VII. osztályos diákjainak volt szentmise, majd papi korona. A papság a hatékonyabb gyakorlati lelkipásztorkodást elősegítő előadások után koncelebrált szentmisét mutatott be. A homília vezérgondolata Szent Pál apostol tanítása kapcsán a galatabeli keresztények magatartása (Gal 3,1-5) folytán az istengyermeki szabadság lényegére összpontosult.

 A keresztény szabadság nem szabadosság, hanem a megfeszített Szeretet belső szabadsága, ami felszabadít a megváltatlanság kétségbeesett vergődéséből és az önmegváltás reménytelen körbeforgásától.

Akinek ugyanis az életében csak a Szentlélekben való ujjongás és az örömteli lebegés van jelen, ám hiányzik a megfeszített Krisztus keresztje, az sohasem jutott el a krisztusi szabadságra. Az ilyen ember önmagát ámító és másokat félrevezető, hamis próféta, akiben más lélek működik, mint a Szentlélek.

 Aki viszont csak a keresztet látja, de nincs meg benne a Szentlélektől való benső békesség és ujjongás, az is rossz úton jár, mert nem a megfeszített Krisztus keresztjét nézi, hanem a terméketlen öngyötréssel emészti önmagát.

 Jó tehát tudni és tudatosítani, hogy amiként az illatos tömjén felszáll a megfeszített Krisztus ékkövekkel kirakott Keresztje felé, s ahogyan a díszes gregorián alleluja felemeli a szenvedésektől elgyötört lelket, úgy a Keresztfa tövében kihajtó szabadság, az el nem múló békesség ígéretével bebalzsamozott istengyermekség is Ádám utódainak eljövendő dicsőségének ígéretét hordozza magában.

Ismételt nagy köszönet és hála az iskola igazgatóságának a befogadásért, a hívek részvételéért, a konyhai alkalmazottak szeretetteljes szolgálatáért. Adja Isten, hogy továbbra se tévesszük el soha szem elől szabadságunk alapját, hogy - mindnyájan, papok és hívek - Urunk Jézus Krisztus szent Keresztje, amely által meghaltunk a világnak, felismerve az idők jeleit a Szentlélekben: Neki éljünk. A Szentlélek, akit a mennyei Atya megad mindenkinek, akik Általa kérik az életmagatartás megértését, mind jobban kibontakoztassa bennünk a keresztény szabadságot, ami ebből a testi, azaz evilági, romlandó életből a lelki, vagyis a mennyei örök életbe ível át.