Egész népünket és egész világunkat....

Gábor Bertalan | 2024. október 15.
Egész népünket és egész világunkat....

A Szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont óvodájában Pogány Éva, igazgatónő, Dobos Beáta, Červená Annamária, Lukács Katalin és Nagy Andrea óvodapedagógusok, az alapiskola III. és IV. osztályában, Nová Mária és Nagy Imre osztályfőnökök rendezésében, Sára, orsolyita kedves nővér szervezésében október 15-én hálaadó közösségi liturgia volt. Az összegyűjtött terméseket a helyi esperesplébános áldotta meg.

Az ősz a betakarítás és a hálaadás ideje. A munkálkodó ember bizalommal várja munkája eredményét, a föld termését, a sok szép kincset, a javakat, amelyeket a föld, a kert megtermett, amelyeket az ember elfogyaszthat és ételként családja asztalára tehet.

Mindez a fáradságos munkán kívül az időjárásnak, a napsütésnek és az esőnek is köszönhető, ami azonban a teremtő Isten műve, segítsége, áldása, amiért méltó és igazságos a hálaadás és a köszönet, mert hiába fáradozik a földműves, a gazda, ha munkáján nincs Isten áldása.

Mindezek tudatában az óvónők és a pedagógusok kezdeményezésére és szervezésében, a szülőkkel, a nagyszülőkkel és a rokonsággal összefogva immár harmadik éven tartották meg a hálaadás ünnepét. Már az előző napokban gyűltek a termések, a kosarak, mindenből, ami megtermett a szűkebb pátriában. Sokan elhozták, mások felajánlották gyümölcseiket, zöldségeiket, de hoztak mézet, lekvárokat, kompótot és virágokat is, sőt a Magyarok Kenyere lisztjéből egy zacskónyit, hogy szimbolikusan így is együtt legyen az egész Kárpát-medence.

A közös ima, a kérés és az áldás ismételt szép visszhangja volt és látható, szemet gyönyörködtető képe az iskolaközpont mottójának – Cum Deo pro Patria et Invicem – az Istennel a Pátriáért és Egymásért.

Fogadd el, Szentatyánk, mindenható Isten,
az adományt, amit áldozunk itt lenn.
Elhoztuk jó szívvel, amit földünk termett,
megköszönjük Neked puha kenyerünket.
Áldd meg, szent Istenünk, dolgos két kezünket,
áldd meg földünket és virágos mezőnket.
Kezedbe ajánljuk kicsiny városunkat,
egész népünket és egész világunkat…