Imacsatlakozás

Gábor Bertalan | 18.10.2015

Imacsatlakozás

 

A szepsi katolikus templomban 2015. október 18-án 9 órakor a Boldog Salkaházi Sára  Magyar Tannyelvű Egyházi Alapiskola diákjai, valamint a gimnazisták egy csoportja is csatlakozott a „Szükséget Szenvedő Egyház - Kirche in Not” német segélyszervezet világméretű felhívásához. Egymillió gyerek imádkozta ebben az órában szerte a világon a rózsafűzért Európa és a világ békéjéért .

A felhíváshoz kapcsolódva Böjte Csaba testvér levelében többek között a következőket írta: „Nagy felfordulás van világunkban, eljött az önmegtagadás, a böjt, az imádság ideje” hogy „elhallgassanak a fegyverek, és elkezdődjön a bölcs párbeszéd a szembenállók között”. Nagyon szeretné, ha a templomokban és magánházban, de a médián keresztül is minél többen bekapcsolódnának az ima-kilencedbe!

A kezdeményezés példaképéül Svájc védőszentjét, Flüei Szent Miklóst állítja elénk, aki a kegyetlen háborúk miatt úgy döntött, hogy visszavonul a világtól.

1467. október 16-án a felesége által varrt remeteruhában elhagyta családját és életét egy patak partján az imádkozásnak, az elmélkedésnek szentelte. Híre hamar elterjedt, sokan mentek hozzá tanácsért, nemcsak egyszerű emberek, de a hatalmat gyakorló elöljárók is. Bölcs útmutatásai alapján született meg az a kényes egyensúly, amely - a soknemzetiségű és felekezetű kantonokból álló Svájcot - a béke szigetévé tette Európa közepén. A példa adott, és működik ötszáz éve.

A világ rohan. Nekünk, Krisztus-követőknek kedves kötelességünk, hogy nemzedékünk kételkedőinek megmutassuk a remény útját.

 Chesterton angol író szerint ugyanis az emberek „Nem a csodák hiányától, de a csodálkozás hiányától pusztulnak el!”

   


több fotó itt KÉPGALÉRIA