Fatimai engesztelő imatalálkozó Bodollón

Gábor Bertalan | 13.11.2017

 

 

Fatimai engesztelő imatalálkozó Bodollón

 

2017. november 13.-án Bodollón, ismét a hívek sokasága gyűlt össze a határ mindkét oldaláról. A szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka Takács Dénes jánoki plébániai kormányzó volt, akivel együtt misézett: Bartal Károly Tamás, jászóvári nyugalmazott apát, Galo Gábor, szirmabesenyői plébániai kormányzó, Hornyák Péter, nyugalmazott görög katolikus parókus, Kiss Attila, sajópálfalai görög katolikus parókus, Dušan Harvilik, szepsi káplán és Gábor Bertalan, szepsi esperes – plébános.

 

Mint szerte a világban, úgy mi is népünk összes szentjére és boldogjára emlékeztünk. Megkülönböztetett tisztelettel a radi minorita vértanúkra, név szerint Iglódi István, novíciusra, aki hitvaló vértanúként halt meg 1639. november 6-án a kisgéresi erdőben.

 

Imatalálkozónkra figyelmeztetésül és bátorításul ismét elhoztuk a makranci templom féltve őrzött kincseit, az első szent magyar család ereklyéit: Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéit, felidézve Szent II. János Pál pápa 2000-ben, a Nagy Jubileum évében a Szent Péter Bazilikában mondott szavait: Ne felejtsétek, történelmetek egy szent királlyal, sőt egy szent családdal kezdődik!

 

Mivel november 13. édesanyanyelvünk napja is, ezért közösen imádkoztunk azért is, hogy kincsünket, ősi örökségünket megőrizzük, és kamatoztatva tovább adjuk azt gyermekeinknek és unokáinknak. Nem utolsósorban azért is, hogy nemzedékünk – határon innen és határon túl – korunk fondorlatos kihívásai pergőtüzében kiállja a próbát.

GB.