Vendégelőadó Balaton-felvidékről

Gábor Bertalan | 15.3.2019

 

2019. március 15-én Nagy István, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont igazgatója meghívására, Ferencz Attila hitoktató közreműködésével, előadást tartott az intézmény diákjainak D. Fekete Balázs, történelemtanár, a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola igazgató-helyettese, a középkorra szakosodott történész (középkorász), Krisztus Szegény-lovagjainak Rendje, ismertebb nevén a Templomos Lovagrend magyarországi tartományának (preceptóriájának) titkára, a pécsi központú Szent Mór kommenda vezetője. Missziós útjára elkísérte Pfeiffermann-Rendneki Gábor.

A vendégek reggel 8:00-kor látogatást tettek az iskolaközpontban, majd a VIII. a IX. és a két gimnazista osztály diákjaival és a kísérő tanárokkal együtt átmentek a Magyar Házba, ahol két előadás hangzott el, az első „A harcos Egyház”-ról, a második „Krisztus katonái”- ról.

Az előadások után kérdéseket lehetett feltenni az előadónak.

A két tartalmas, érdekes és tanulságot előadás után a vendégek meglátogatták a római katolikus plébániatemplomot, ahol megismerkedhettek a templom történetével, múltbeli és jelenkori jelentőségével. Az Úrangyala közös elimádkozása után ebéd következett az iskolai étkezdében, majd rövid pihenő a plébánián.

Délután Bartal Károly Tamás O. Praem. jászóvári nyugalmazott apát vezetésével a jászóvári premontrei apátság és annak templomának megtekintése következett, majd a szepsi plébánia filiális templomainak, a bodollói Sarlós-Boldogasszony és a makranci Szent István Király templomok megcsodálása következett. Köztudott, hogy a makranci templom oltára az első szent magyar család ereklyéit őrzi, a bodollói templomban látható századunk egyik jeles alkotása, a monumentális méretű szárnyas-oltár és a Fatimai Szent Szűz, életnagyságú szobra.

A vendégek este részt vettek az iskola ünnepi műsorán a kultúrházban, ahol diákok műsorából rásejthettek a gyökereinkhez való ragaszkodásunkra. Ezt követően vacsora volt plébánián, ahol élménybeszámoló volt a nap eseményeiről.

Vendégeink szombaton Kassa belvárosát tekintették meg. A kassai Dómban éppen hálaadó szentmise volt, amelyben a kassai főegyházmegyéből származó, Rómában élő Jozef Tomko, bíboros ünnepelte 95. születésnapját és pappá szentelése 70. évfordulóját, valamint Alojz Tkáč, kassai nyugalmazott érsek a 85. születésnapját. 

A város főbb történelmi látványosságainak megtekintése, az Úrangyala dómi közös elimádkozása után közös ebéd következett, amelynek végeztével vendégeink hazaindultak Tapolcára, remélhetőleg sok-sok élménnyel a szívükben és azzal a tudattal, hogy vagyunk, akarunk lenni, megmaradni, őrizve a pásztortüzet, és hitelesen tovább adni a ránk bízott lelki, szellemi és anyagi értékeket.